De asemenea, grupul italian de asigurări Assicurazioni Generali SpA precum şi grupul bancar francez Societe Generale SA au anunţat şi ele că vor să participe la schimbul de obligaţiuni greceşti.

La finele lunii septembrie 2011 Generali avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 2,95 miliarde de euro, în timp ce UniCredit avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 540 milioane de euro. De asemenea, la finele anului trecut Societe Generale avea un portofoliu de obligaţiuni greceşti în valoare de 1,06 miliarde de euro.

Separat, toate cele şase mari bănci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank şi Postbank) au fost de acord să participe la schimbul de obligaţiuni. De asemenea, grupul bancar olandez Rabobank şi banca portugheză BPI SA au confirmat şi ele că au de gând să participe la acest acord.

Creditorii privaţi ai Greciei (bănci şi fonduri de investiţii) au termen până la 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.

Guvernul grec, care a fixat la 75% pragul de acceptare necesar pentru a demara tranzacţia, a subliniat că va utiliza clauze colective pentru a forţa deţinătorii de bonduri greceşti să accepte schimbul dacă va primi un sprijin suficient din partea investitorilor.
SURSA: Agerpres