Potrivit legii, „pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfunctionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.

În cazul în care Legea Concurenţei este conformă cu cea europeană, atunci guvernul ar putea îngheţa preţurile carburanţilor pentru o perioadă de câteva luni.

În urmă cu două săptămâni Guvernul Bulgariei a ajuns la un acord cu LukOil Bulgaria, cel mai mare producător de carburanţi de pe această piaţă, pentru suspendarea timp de o lună a creşterilor de preţ la benzină şi motorină.

Prețurile au depășit pragul de 6 lei/litru

Potrivit INS, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Ultima scumpire a carburanţilor a avut loc vineri, 8 aprilie, când preţurile au fost majorate cu 9 bani pe litru, astfel că un sortiment de benzină comercializat de cele mai mari companii petroliere a depăşit 6 lei/litru.

DEZBATERE:
Care este prețul corect al benzinei?