Premierul Ludovic Orban a susținut azi o declarație de presă în cadrul căreia a fost întrebat de către un jurnalist dacă se va impune o nouă carantinare națională. Premierul a susținut că Guvernul pe care îl conduce s-a gândit la o serie de măsuri care sunt în aplicare în prezent, măsuri menite să nu efecteze prea mult economia și companiile din România.

”Atunci când am prelungit starea de alertă, în cadrul hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, am instituit măsuri care sunt gândite împreună cu specialiștii pentru depășirea diferitelor praguri, rate de 1 la mie, 1,5 la mie, 3 la mie.

Știți foarte bine că în cazul depășirii ratei de 3 la mie se dispun automat de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență o serie de măsuri, care s-au și dispus.

Suntem în analiza efectelor, este prematur să faci o aanliză a efectelor măsurilor luate pentru că efectele unor astfel de măsuri se văd după o perioadă de cel puțin 10 zile, să vedem dacă am reușit să oprim creșterea numărului de cazuri acolo unde s-au impus măsuri.

Suntem, evident, într-o permanentă evaluare a altor posibile măsuri pe care le putem adopta. Pe de altă parte, grija noastră cea mai mare, și o spun cu fiecare ocazie, este ca aceste măsuri să nu afecteze economia, să nu afecteze companiile sau cel puțin să aibă efecte minime asupra funcționării economiei pentru că oamenii au nevoie de locuri de muncă, companiile trebuie să funcționeze, ori noi ne dorim să combatem epidemia asigurând în același timp funcționarea economiei cât mai aproape de normal posibil.”, a spus vineri premierul Ludovic Orban.

Pragul maxim pentru carantinare

Șeful Guvernului a fost ulterior întrebat care ar fi pragul maxim pentru carantinare, chiar și pe timpul nopții. Ludovic Orban a dat un răspun evaziv și a spus că nu ar dori să poarte o discuție pe această temă.

Mai mult decât atât, premierul a subliniat că nu dorește aplicarea unei carantinări naționale, subliniind că oamenii pot trăi o viață aproape de normal dacă respectă regulile de protecție sanitară impuse de către autorități.

”Aș prefera să nu port o discuție legată de praguri. Obiectivul nostru este să reducem creșterea numărului de cazuri.

Sigur că ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri care se vede, nu o negăm. Pe de altă parte, noi ne-am gândit deja la un set de măsuri aferente acestei creșteri a numărului de cazuri, pe care le aplicăm. Sunt în curs de aplicare și analizăm care sunt efectele acestor măsuri.

Să mai impunem alte măsuri de restricție va trebui să avem temeiuri extrem de serioase pentru a impune alte măsuri de restricție. Iar ceea ce se tot vorbește cu carantinarea totală, suntem departe de o astfel de decizie pentru că aici, o spun cu fiecare ocazie, putem să trăim normal, putem să avem puține măsuri de restricție, cu o singură condiție – oamenii să respecte măsurile de protecție sanitară. Este simplu. Dacă oamenii le respectă se pot duce la serviciu, la spectacol, pot trăi o viață cât mai aproape de normal.

Se vede că a crescut gradul de conformare, și apreciez foarte mult acest lucru. de asemenea, se vede cu ochiul liber că o majoritate zdrobitoare a cetățenilor respectă regulile iar dacă sunt oameni care nu respectă regulile autoritățile își fac datoria și îi amendează.”, a spus premierul Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin