Multe dintre problemele apărute în derularea programului „Prima Casă”, mici imperfecţiuni care îţi toacă timpul şi nervii, pot fi evitate în mare măsură dacă înainte de a te prezenta la bancă ai o ideea cât mai exactă asupra a ceea ce vrei să ceri. În urma experienţelor de care a avut parte în derularea campaniei INCOGNITO, capital.ro vă prezintă o listă cu sfaturi practice pentru anevoiosul proces de obţinere a unui credit.

Concluziile pe care le prezentăm în continuare sunt rezultatul mai multor reportaje „sub acoperire” din seria INCOGNITO. Reporterii capital.ro s-au pus în pielea unui client obişnuit care vrea să obţină un credit prin programul „Prima Casă”. Aproape de fiecare dată, informaţiile primite au fost fie incomplete, fie inexacte.

Mergi cu lista cu întrebări!

Nu merge la bancă dacă nu ai o listă cu întrebările la care vrei să afli răspuns pentru că rişti ca informaţii importante pentru tine să nu îţi fie furnizate.

Un exemplu relevant este cel prezentat ieri de către capital.ro. O clientă a fost la bancă, de mai multe ori chiar, şi-a găsit apartament, a plătit avans şi, când s-a dus din nou la bancă pentru ultimele formalităţi, a aflat că nu poate primi banii pentru că apartamentul este confort II, iar banca nu finanţează decât apartamente confort I. Nimeni nu îi spusese acest lucru în timpul discuţiilor şi simulărilor anterioare!

Cere o a doua opinie!

Un alt lucru pe care trebuie să îl faci este să ceri o a doua opinie pentru că, uneori, memoria sau cunoştinţele funcţionarilor bancari mai dau rateuri.

Pentru a testa capacitatea de „lucru în condiţii de stres” a funcţionarilor bancari, capital.ro a iniţiat o acţiune la una dintre băncile înscrise în programul „Prima Casă”. Ajuns la locul faptei, reporterul nostru a decis să abordeze o angajată care părea a fi ocupată, mânuind cu dexteritate mouse-ul şi tastatura computerului din faţa sa.

Angajata şi-a întrerupt imediat activitatea atunci când i s-au cerut informaţii despre „Prima Casă”. Discuţia a decurs foarte relaxat, angajata băncii având răspunsuri la aproape toate întrebările. Ezitările consilierului de credite au fost legate de perioada de timp după care imobilul poate fi vândut.

„Să zicem că peste un an câştig la Loto sau primesc o moştenire de la o mătuşă din America, pot achita creditul pentru ca apoi să vând locuinţa?”, întreabă reporterul capital.ro. „Da, fără probleme, mai ales că noi nici nu percepem comision de rambursare anticipată”, răspunde angajata băncii. „Eu am citit că 5 ani nu ai voie să-l vinzi”, dă replica reporterul nostru. „Ce să vă spun, nu ştiu sigur”, îl „consiliază” ofiţerul de credit pe reporterul capital.ro.

În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit graţie contribuţiei unei colege, care i-a dat dreptate reporterului nostru: în primii 5 ani, locuinţa nu poate fi vândută. Concluzie: în unele situaţii, se impune şi o „consultare suplimentară”.

O valoare cât mai exactă a creditului

Una dintre cele mai importante întrebări care ţi se va pune odată intrat în bancă este „Câţi bani vreţi?”, aşa că este bine să ai un răspuns cât mai exact. Pentru acest lucru ar trebui să faci un studiu de piaţă şi, chiar mai mult decât atât, dacă este posibil, să te afli în faza finală a negocierii privind cumpărarea imobilului. Altfel spus, e bine să ştii exact preţul pe care îl vei plăti.

Costuri totale, costuri colaterale

Un element complementar legat de întrebarea de mai sus, respectiv de câţi bani ai nevoie, îl reprezintă costul total, în care sunt incluse taxele şi comisioanele pe care le ai de plătit, incluzând aici şi aşa-numitele costuri colaterale, cum ar fi depozitul colateral, taxele notariale şi altele de acest fel. Potrivit unei analize realizate de capital.ro, aşa-numitele costuri colaterale se ridică la cel puţin 3.000 de euro, la care se adaugă avansul obligatoriu de minimum 5%.

Cât mai multe simulări

Este posibil ca ofiţerul de credit să nu aibă iniţiativa de a vă calcula rata optimă, aşa că este bine să ceri cât mai multe simulări pentru a putea compara diferitele variante. În funcţie de perioada de creditare, diferenţele în ceea ce priveşte rata, pe de o parte, dar şi în ceea ce priveşte costul total pot fi semnificative!

Atenţie la moneda creditului!

Un element complementar la cele de mai sus îl reprezintă moneda în care veţi contracta împrumutul.  Diferenţele dintre un credit în lei şi unul în euro sunt mari. De exemplu, potrivit simulărilor făcute de reporterii noştri, în medie, la un credit în euro pe 20 de ani rata este de aproximativ 400 de euro, în timp ce la un credit în lei, pe aceeaşi perioadă de timp, rata este cam 2.500-2.700 de lei, în funcţie de bancă.

Legat de acest lucru, decizia îţi aparţine. În luarea acestei decizii poţi ţine cont de faptul că unele bănci acceptă schimbarea monedei creditului contra unui comision. Oricum, trece şi acest fapt pe lista de întrebări.

Asigurarea, la cea mai mică valoare posibilă

Un alt element care mai creşte rata îl reprezintă asigurarea. Cere cât mai multe date despre aceasta! De obicei, băncile nu oferă din proprie iniţiativă informaţii despre asigurare. Oricum, sfatul nostru este să închei asigurarea la cea mai mică valoare posibilă, respectiv cea a contractului de credit şi la compania care vă oferă cele mai mici costuri pentru că oricum nu vei beneficia de această asigirare, ea fiind cesionată în favoarea statului.

DEZBATERE CAPITAL.RO:
Ai fost la o bancă să te interesezi de condiţiile de obţinere a creditului la „Prima Casă”? Povesteşte-ne experienţa ta şi dă sfaturi utile celor care vor să apeleze la program!