„Urmare a cercetării arheologice preventive, au fost descoperite o serie de artefacte din sec. XIX-XX, precum și mărturii ale fundațiilor vechi din sec. al XIX-lea”, declară, pentru Revista Capital, Prof. Cristian Dragoș Căldăraru, Director al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați.

„Acest premiu îl dedic întregii echipe de la muzeu, oameni fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea consolidării, restaurării și punerea din nou în valoare a acestui monument istoric. Un mic amănunt, dar probabil că puțini știu că orașul Galați de astăzi, în 1856, a fost ales ca sediu pentru Comisia Europeană a Dunării. Iar acest sediu din Galați a dăinuit aproape 100 de ani”, spune Prof. Cristian Dragoș Căldăraru pe scena Premiilor Capital.

Prof. Cristian Dragoș Căldăraru, despre „Casa Cuza Vodă”

Acesta continuă apoi prin prezentarea celor mai recente realizări ale echipei de la Galați: „Muzeul de Istorie din Galați este alcătuit din șapte secții, patru în oraș și trei în județ”.

„Este un muzeu din subordinea Consiliului Județean Galați. Iar fondurile pe care echipa de la Consiuliu le-a căștigat în numele culturii gălățene a făcut ca primul din cele trei muzee din județul nostru, Casa Cuza Vodă, au făcut ca aceasta să fie inaugurată în ianuarie, pe 24, când s-au împlinit 165 de la Unirea Principatelor Române. Este casa unde a copilărit, a trăit viitorul domn al Moldovei și al Valahiei. Din Galați a plecat spre scaunul domniei în 1859 și, datorită acestui domnitor, s-au pus bazele României moderne de astăzi”.

Prof. Cristian Dragoș Căldăraru descrie apoi ce proiecte urmează a fi finalizate în viitorul apropiat: „Anul acesta, după restaurare și consolidare deschidem și Casa Colecțiilor, un alt muzeu din Galați. Iar în toamnă se va termina procesul de restaurare a Casei Memoriale Costache Negri din județul Galați. Acolo, după cum spune istoria, s-a plămădit Unirii de la 1859. Chiar din 2016 s-a propus un proiect care să lege principalele locații pe unde au trecut unioniștii. Muzeele gălățene vor duce mai departe ecoul poveștilor”.

Povestea lui Cuza merge mai departe

În casa aceasta, „Casa Cuza Vodă”, a copilărit Alexandru Ioan Cuza, este un monument istoric important pentru țara noastră. Clădirea se află în centrul orașului și găzduiește cel mai vechi muzeu din Galați. Restaurarea și reamenajarea muzeală a „Casei Cuza Vodă” au fost finanțate și din fonduri europene. Consiliul Județean Galați a cheltuit 3,2 milioane de lei, iar 2,1 milioane provin din fonduri europene.

„Evident că acest monument istoric a fost inclus de Consiliul Județean Galați în proiectul național „Drumul Unirii de la 1859 – Mânjina- Țigănești – Galați – Iași – București” a reprezentat și reprezintă un reper al istoriei familiei Ioan și Sultana Cuza, părinții viitorului Domn al Principatelor Unite Moldova și Țara Românească, devenite, din 1862, România”, spune profesorul Căldăraru, care subliniază astfel importanța acestei atracții turistice.

Ce urmează în 2024

Despre fostul domnitor, directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați spune că majoritatea românilor apreciază, în prezent, întreaga activitate politică, administrativă, culturală și diplomatică a lui Alexandru Ioan Cuza. „Importante sunt acțiunile lui Alexandru Ioan Cuza în perioada pașoptistă, precum și cele din timpul domniei sale de șapte ani, când s-au pus bazele României moderne de astăzi”.

Pentru anul 2024, printre altele, echipa profesorului Căldăraru și-a propous să realizeze întocmirea planurilor tematice a noilor expoziții de la Muzeul „Casa Colecțiilor” din Galați și Muzeul „Costache Negri”.

Gala Capital „Excelență în Management”

Managerii de succes ai României au fost premiați de către Revista Capital în cadrul Galei Capital Excelență în Management, ediția 2024. Evenimentul s-a desfășurat în ziua de marți, 23 aprilie, de la ora 19:00 la ONE Club București. Prezente au fost personalități din mediul de business, antreprenoriat, politic, cultural, medical, social, sportiv și mass-media.

Gala Capital Excelența în Management se numără printre evenimentele de tradiție organizate în fiecare an de revista Capital. Încă din 2015, revista Capital premiază în cadrul acestui eveniment performanțele managerilor din companii de renume ce activează pe piața din România, indiferent din industria din care fac parte sau de departamentul pe care îl conduc.

Întreg evenimentul poate fi vizionat aici.