Mihai Gâdea, a prezentat, duminică seara, la Antena 3, documentul în baza căruia DNA, prin procurorul Marius Bulancea, cere Senatului încuviințarea urmării penale a lui Tăriceanu. În document sunt mai multe stenograme cu miliardarii Tal Silberstein și Shimon Sheves, arestați în Israel, și pe numele cărora DNA a emis mandat. Cei doi au fost audiați de procurori în calitatea lor de foști consultanți ai lui Tăriceanu.

„Documentul nu are cum să nu ne clarifice pentru că în clipa în care DNA-ul, prin domnul procuror-șef Marius Bulancea, cere Parlamentului României un vot pentru a putea începe urmărirea penală iar în acest document, să zicem incriminator, se află o serie întreagă de elemente, de fapte, de nume, de date, credem să sunt lucruri cheie. În dosarul care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu la pagina 21 este, însă, o problema mare”, a spus Mihai Gâdea.

Potrivit documentului prezentat la Sinteza zilei, DNA trebuie să probeze că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a pretins în mod indirect „foloase materiale de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008”.

Iată dialogul dintre procuror și martorul Shimon Sheves, așa cum rezultă din documentul acuzării lui Călin Popescu Tăriceanu:

Procuror: Puteți să-mi spuneți ce tip de afacere derula societatea în jurul anului 2007, care erau principalii clienți ai STG Ventures în jurul perioadei 2007-2008?

Sheves: Principalii clienți în 2008 era… în România era dl.Tăriceanu, în Bulgaria câțiva clienți, în (n.t.neinteligibil) cred, unul, …câțiva clienți nu-mi amintesc exact, nu știu exact corelarea dintre ani și clienți, dar cred că erau câțiva clienți.

Procuror: Vă amintiți dacă societatea avea conturi bancare în Elveția cu United Mizrahi (n.t. neinteligibil)…

Sheves: Da. (…)

 

Procuror: Dar ceea ce îmi spuneți este că unul dintre principalii clienți în România era primul ministru de atunci Tăriceanu?

Sheves: Da. Era clientul nostru. Într-un fel, nu știu…

Procuror: Vă amintiți cam când a început această relație, cum a început, cine a făcut legătura inițială cu Tăriceanu? Cine v-a abordat? L-ați abordat dvs.?

Sheves: Nu, nu eu.

Procuror: Nu, nu dvs., compania STG sau…

Sheves: Cum a devenit clientul nostru? Bună întrebare. Nu-mi amintesc cum am făcut. Îmi amintesc prima întâlnire cu el și-mi amintesc că l-am convins pe unul dintre consultanții americani să vină și să devină unul dintre membrii echipei noastre…