În ceea ce privește data exactă în care România va adera la Spațiul Schengen, Premierul  Orban a declarat că nu dorește să dea un orizont de timp exact, însă a fost o problemă la nivelul Uniunii Europene legată de migrație, precum și o discuție în prezent cu privire la reformarea acestui Spațiu.

„La Schengen, evident că vom face toate demersurile. Nu vreau să dau orizonturi de timp. La ora actuală e o și întreagă dezbatere la nivelul UE. Acum hai să fim cinstiți, e un moment în care încă se discută de o reformă a Spațiului Schengen plus că e în dezbatere un pachet pe migrație, din cauza problemelor care existau la nivelul UE pe tema migrației s-a creat o o situație”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Realitatea Plus.

Orban consideră că motivul pentru care România nu a intrat încă în Spațiul Schengen este legat de guvernările anterioare.

„Noi ar fi trebuit să intrăm în Schengen înainte de apariția acestor probleme, când eram la un pas de a fi primiți, dacă nu greșeau guvernările anterioare. Evident că este un obiectiv pe care îl urmărim în mod sistemic, cu un lobby organizat astfel încât să convingem cât mai mulți să susțină aderarea României la Spațiul Schengen”, a conchis Orban.

Premierul a efectuat de marți până joi prima vizita externă la Bruxelles în calitate de premier, iar printre temele de discuție cu oficialii străini a fost și Schengen.

Șeful Executivului a avut întrevederi cu Ursula von der Leyen, David Sassoli, Michel Barnier, Charles Michel și Jens Stoltenberg.