Așa cum probabil ați ghicit este vorba despre nimeni altul decât omul de afaceri româno-australian Frank Timis, șeful companiei African Minerals, ale cărei acțiuni listate la bursa de la Londra au crescut de la începutul acestui an până la începutul lunii august cu 34,6%, ceea ce înseamnă, în valori absolute, o creștere de 91 de milioane de dolari australieni, echivalentul a peste 66 de milioane de euro. Este cea mai mare creștere procentuală dar și cea mai mare creștere în termeni de valori absolute. 

Frank Timiș se poate lăuda că este omul topurilor de oameni bogați. Se află în Topul celor mai bogați 300 de români realizat de Capital, a intrat în topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, a fost inclus în topul celor mai bogați australieni și este și în topul celor mai bogați oameni de pe planetă.

Businessman-ul de origine română a avut o serie de probleme cu supraveghetorii pieţelor de capital din Australia, Marea Britanie şi Canada, de-a lungul carierei sale. Averea sa a cunoscut o creştere spectaculoasă anul trecut.

Averea lui Timiş a fost evaluată de britanici la circa 670 de milioane de lire sterline, adică o avere similară celei a ducelui de Devonshire, care deţine locul 110 în topul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie.

Timiş a fost alături de Dinu Patriciu singurul miliardar român prezent în topul Forbes 2011.

African Petroleum, unde Frank Timis este președinte, intenționează să devină cea mai mare companie petrolieră din Vestul Africii.

În ultima ediție a Top 300 Capital, Frank Timiș are o avere estimată la 650 de milioane de euro, fiind clasat pe locul al șaptelea.

Cele două mari realizări de anul acesta

Cea mai recentă schimbare în viața companiei African Petroleum, pe care o conduce, este obținerea drepturilor de exploatare a rezervelor de petrol în Liberia. De asemenea, Volta Basin din Ghana ar putea fi concesionat tot companiei African Petroleum. Ghana National Petroleum Company poartă încă discuții pentru această zonă care are o suprafață de peste 100.000 km pătrați.

African Minerals, grupul la care este președinte, a vândut un pachet de 25% din acțiunile proiectului de exploatare a zăcămintelor de fier din Sierra Leone, o altă țară pe ale cărei rezerve Frank Timiș a pus mâna.

Cele 25% din proiectul Tonkolili presupun o investiție din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co.de 1,5 miliarde de dolari. Compania este deținută de către statul chinez.

Conform unor informații ale Financial Times, Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la nu mai puțin de 12,8 miliarde de tone.

Evoluția acțiunilor African Petroleum Ltd, listate la bursa australiană, nu este făcută publică.