Executivul conservator de la Ottawa a prezentat această iniţiativă drept un mijloc indispensabil pentru combaterea în special a pornografiei infantile pe internet, dând exemplul furnizorilor de acces internet care nu au oferit informaţiile solicitate decât după mai multe zile, conform Agerepres.

"Noile tehnologii oferă noi mijloace de comitere a unor infracţiuni, ceea ca face ca anchetele să devină mai dificile", a afirmat ministrul canadian al Justiţiei, Rob Nicholson, la o conferinţă de presă.

Partidele de opoziţie şi organizaţiile de apărare a libertăţilor civile se tem că noua alege va oferi Statului prea multe posibilităţi de a pătrunde în viaţa privată a internauţilor. Astfel, un poliţist va putea să instaleze, fără mandat, un dispozitiv pentru obţinerea IP-ului oricărui calculator conectat la internet. De asemenea, furnizorii de acces internet vor putea fi obligaţi să colecteze şi să păstreze anumite informaţii.

Comisarul canadian pentru Protecţia vieţii private, Jennifer Stoddart, care nu se află în subordinea guvernului, crede că "prin consolidarea dispozitivului legal al Statului menit să supravegheze şi să acceseze informaţiile private şi prin reducerea controlului judiciar", legea va permite guvernului "să ţină mai multe persoane sub o supraveghere minuţioasă".