Prin intermediul unei firme canadiene de avocatura, Rosenblatt Associates, specializata i imigrari, rominii pot beneficia de un program de emigrare i Canada, destinat persoanelor cu pregatire i domeniul educatiei si medicinei. Este vorba de angajarea dincolo de Ocean i posturi de igrijitori la domiciliu pentru copii, batrini sau persoane cu handicap.
Cei care doresc sa se iscrie i acest program trebuie sa ideplineasca un set de conditii minimale. Prima dintre acestea este absolvirea unui liceu, educatie echivalenta cu acelasi nivel de pregatire din Canada. in ultimii trei ani, candidatul la emigrare trebuie sa fi urmat un curs intensiv de pregatire i domeniu, cu o durata de sase luni.
Aceasta pregatire este echivalenta cu o perioada de angajare de un an, i regim full-time, pe un post similar celui dorit i Canada. Anul de munca poate fi ideplinit „pe bucatele”, dar o perioada minima de sase luni consecutive de serviciu este o conditie a iscrierii i program.
Pregatirea si/sau specializarea trebuie sa fie efectuate i acelasi domeniu i care se iscrie si postul dorit peste Ocean.
Totodata, este obligatoriu ca potentialii emigranti sa aiba cunostinte de limba engleza, adica sa poata vorbi, scrie si itelege aceasta limba straina.
Baza de date se afla pe Internet
Candidatii la acest program trebuie sa prezinte un profil profesionist, pe care il pot completa cu fotografii. Firma Rosenblatt Associates ofera pe site-ul www.caregivers.ca, destinat acestui program, pe linga toate informatiile necesare, si un model de profil. O data realizat, acesta va putea fi introdus itr-o baza de date pe care o pot accesa canadienii interesati de angajarea unui igrijitor la domiciliu, din strainatate. Rosenblatt Associates ofera si alte servicii persoanelor care doresc sa se faca „mai interesante” i ochii potentialilor angajatori. Este vorba de posibilitatea iregistrarii, la sediul reprezentantei firmei, a unor clipuri video si/sau audio de 30 de secunde, cu ajutorul carora candidatii isi pot face cunoscute si prin viu grai pregatirea si experienta.
Documentatia necesara include o dovada a absolvirii unui liceu si acte care sa certifice pregatirea sau experienta i domeniul igrijirii la domiciliu.
Serviciul de vize al Ambasadei Canadiene poate solicita candidatului sa se prezinte la o evaluare a cunostintelor sale de engleza. in momentul depunerii dosarului de emigrare sau imediat dupa acest pas, toti cei care doresc sa ajunga dincolo de Ocean trebuie sa se supuna unui examen medical.
Dupa ce dosarul a fost depus si rezultatele analizelor au fost gasite satisfacatoare, serviciul de vize va emite candidatului un permis de munca. Pe linga acest document, emigrantul romin are nevoie, pentru a putea pleca i Canada, de un pasaport valabil, cu o viza de vizitator.
Detinerea permisului de munca e obligatorie
Permisul de munca ii permite imigrantului sa lucreze i Canada doar pentru angajatorul al carui nume figureaza pe document. Nu iseamna totusi ca locul de munca nu poate fi schimbat.
Este vorba de faptul ca un permis de munca e valabil doar pe perioada serviciului efectuat pentru angajatorul al carui nume figureaza pe act.
Pentru fiecare angajator se emite un permis de munca. Este ilegal serviciul pe baza unui permis de munca pe care nu figureaza numele noului angajator.
Imigrantul are nevoie, chiar si pentru „perioada de proba” efectuata la noul loc de munca, de un permis cu numele celui pentru care „e pus la icercare”. Permisele de munca sunt valabile pe o perioada de un an, dar se pot reinoi. Rosenblatt Associates se angajeaza sa ideplineasca aceasta formalitate i numele imigrantului. Este isa obligatia noului venit pe teritoriul canadian sa istiinteze firma de avocatura i timp util, pentru ca aceasta sa poata face demersurile necesare iaintea expirarii actului. Utilizarea unui permis de munca expirat este ilegala.
Locul de munca poate fi parasit sau schimbat oricind, sub orice pretext. Decizia apartine i totalitate imigrantului, care nu are nevoie de acordul angajatorului pentru a face acest pas.
Angajatorul nu are dreptul sa retina salariul sau orice alt bun al imigrantului si nici nu poate solicita deportarea acestuia i cazul i care angajatul doreste sa plece. Exista totusi o restrictie. Imigrantul trebuie sa-si gaseasca un alt serviciu cit mai repede posibil, daca doreste sa ramina i continuare sa lucreze i Canada.
Angajatorul trebuie istiintat la domiciliu, din timp, despre intentia de plecare a igrijitorului. Perioada standard de notificare, i Canada, este de doua saptamini, dar aceasta poate sa difere de la caz la caz si sa fie specificata i contractul icheiat itre parti.
in momentul parasirii unui loc de munca, angajatorul trebuie sa-i dea angajatului cartea de munca (Record of Employment – ROE). Acest document face dovada numarului de saptamini lucrate si a veniturilor obtinute.
Cartea de munca il ajuta pe imigrant i doua feluri. in primul rind, ii garanteaza ajutorul de somaj pe perioada cautarii unui nou serviciu.
Pe de alta parte, face dovada satisfacerii unui numar de ore muncite necesare iscrierii pentru obtinerea vizei de resedinta. inscrierea cererii de acordare a vizei de resedinta permanenta i Canada poate fi depusa dupa efectuarea a doi ani de munca pentru angajatorii de peste Ocean.
Anual, Canada primeste sute de mii de imgranti pe teritoriul sau. Pentru anul 2000 si cei imediat urmatori, guvernul canadian are i vedere aprobarea, anual, a cel putin 225.000 de cereri de imigrare. Aceasta cifra se refera la imigrarea globala, prin intermediul tuturor programelor existente pina i acest moment.
ingrijitorii la domiciliu proveniti din afara granitelor canadiene au numeroase beneficii de pe urma participarii la acest program. Chiar daca aceasta categorie de imigranti nu satisface criteriile de selectie care se aplica la cei „obisnuiti” (muncitor calificat, refugiat, membru de familie al unui rezident, om de afaceri, caz umanitar etc.), igrijitorii la domiciliu se pot iscrie la obtinerea vizei de resedinta daca au venit i Canada i aceasta calitate si daca au lucrat o perioada de doi ani pe un astfel de post.
Imigrantii au la dispozitie trei ani pentru a-si completa necesarul de doi ani de serviciu.    

Retineri si taxe pe salariu i Canada
Angajatorul retine din salariul igrijitorului la domiciliu bani pentru cazare si masa. Aceste sume trebuie sa fie discutate itre parti iainte de semnarea contractului. in majoritatea provinciilor canadiene, s-a stabilit plafonul maxim pe care il pot atinge aceste retineri. Este obligatia angajatului, isa, sa se intereseze care este aceasta suma si tot idatorirea imigrantului este si gasirea unei solutii de calculare a cheltuielilor pentru mincarea proprie. Din salariu, igrijitorul nu efectueaza cheltuieli legate de serviciu (bilete de cinema pentru copii etc.); i plus, angajatorul opreste din salariul imigrantului sumele destinate platii taxelor si programelor guvernamentale. in functie de provincie, unele dintre aceste taxe sunt optionale. Alegerea celor care vor fi achitate se va face de comun acord. Unele dintre acestea trebuie platite din salariul imigrantului, altele constituie responsabilitatea angajatorului, iar o alta grupa de taxe va fi platita de ambele parti.
Cele mai importante taxe sunt:
· asigurarea medicala;
· ajutorul de somaj;
· contributia la Planul de Pensii Canadian (CPP);
· impozitul pe venit.
Daca imigrantul n-a realizat un venit anual brut minim, pe perioada 01 ianuarie – 31 decembrie, acesta are dreptul sa i se returneze integral sau partial impozitul pe venit. Plafonul minim de venit de la care icepe sa se perceapa impozit se modifica anual.

Costurile emigrarii i Canada
Pentru a emigra i calitate de igrijitor la domiciliu, doritorii trebuie sa achite taxe guvernamentale. Acestea nu sunt returnabile si nu includ plata pentru serviciile oferite de firma Rosenblatt Associates. Taxele guvernamentale sunt:r
• taxa pentru analizarea/evaluarea cererii de emigrare (i prezent, aceasta se ridica la 150 dolari canadieni, dar suma se modifica periodic);r
• taxa pentru examenul medical (aproximativ 125 dolari canadieni);r
• taxa pentru obtinerea vizei de vizitator (75 dolari canadieni pentru o viza cu o intrare pe teritoriul canadian, sau 150 dolari canadieni pentru una cu mai multe intrari).r
Acestor taxe li se adauga cheltuielile aferente transportului (un dolar canadian = 0,7 dolari SUA).