‘Este posibil ca, din 2013, să fie reduse contribuţiile sociale la angajator. Noi am propus scăderea cu 5 la sută a CAS la angajator, din 2013. Am corelat acest lucru şi cu creşterea salariului minim pe economie. După calculele noastre a rezultat că vom avea deficit bugetar doar pe o perioadă mică de timp şi la un nivel scăzut. Eventual va fi şi un impozit mai mic pe salarii la cei cu câştiguri foarte mici’, a arătat ministrul Mariana Câmpeanu, într-o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

Mariana Câmpeanu a subliniat că noul Guvern are nevoie de timp pentru a aplica noi măsuri pe piaţa muncii.

‘Este clar că în acest interval de timp scurt, de şase luni, nu se pot face modificări majore. Bugetul a fost construit într-un anumit mod. Este într-un impas pentru că banii au fost cheltuiţi neeficient de fosta guvernare. Vrem să putem construi un program de guvernare care începând din ianuarie anul viitor să poată fi aplicat imediat. Acum trebuie creată posibilitatea aplicării legilor existente, care nu se pot aplica aşa cum sunt acum. Mă refer la legea salarizării, legea învăţământului, care au fost adoptate prin asumare. Acestea trebuie astfel făcute încât să poată ajuta şi mediul de afaceri’, a subliniat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a arătat că autorităţile doresc ca dialogul social să devină funcţional, pentru că de trei ani şi jumătate acesta nu funcţionează.

‘Vineri ne-am întâlnit cu reprezentanţii IMM. Avem un proiect de creare a unor programe amănunţite pentru creşterea gradului de ocupare pe care l-am distribuit sindicatelor şi patronatelor. S-a creat un post special în minister, de ministru delegat, care să ţină legătura cu mediul de afaceri şi sindicatele. Au fost greşeli legislative care trebuie corectate, cum a fost cea a impozitului forfetar’, a subliniat Mariana Câmpeanu.
SURSA: Agerpers