Comisia Europeana lanseaza o campanie de informare a cetatenilor din tarile membre asupra drepturilor pe care le au. In Romania, campania se va derula sub forma unei caravane care va vizita 40 de orase intre 24 septembrie si 4 octombrie. Echipele campaniei se vor amplasa in locuri publice unde vor imparti brosuri si pliante care contin informatii despre drepturilor cetatenilor europeni. Pentru a face manifestarile interactive, se vor organiza sesiuni de informare si concursuri prin care vizitatorii isi pot testa cunostintele.

Astfel de campanii s-au mai derulat in aceasta vara si in alte tari precum Irlanda si Polonia. Urmatoarele campanii de acest gen vor fi in Germania (in luna octombrie) si Bulgaria (in noiembrie); in 2009, primele doua state vizate vor fi Slovacia si Slovenia.

Dintre drepturile cetatenilor europeni spicuim dreptul de a vota si de a candida pentru alegerile europene in statul de resedinta (chiar daca nu este statul a carei cetatenie o detine candidatul), dreptul la o buna administratie din partea institutiilor europene (de unde rezulta dreptul de a depune o plangere in cazul unui act de administratie defectuoasa, dreptul de a accesa documente ale Uniunii Europene, dreptul de a adresa o petitie Parlamentului European, dreptul la protectie din partea ambasadei sau consulatului unui stat membru UE intr-o tara in care statul de origine nu are reprezentante diplomatice, dreptul la libera circulatie pe teritoriul Uniunii, precum si dreptul de a se stabili in orice tara unionala.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, a precizat ca “acest proiect a fost lansat pentru a incuraja cetatenii europeni sa-si cunoasca mai bine drepturile. Daca stii ce drepturi ai, poti cere respectarea lor. Scopul acestei campanii este reprezentat de promovarea si nu in ultimul rand respectarea dorintelor cetatenilor. Am considerat ca cea mai buna metoda este de a trimite Comisia Europenea chiar la oameni acasa”.

Pentru mai multe informatii, precum si detalii despre orasele care vor fi vizitate, accesati www.eurocetatenie.eu.