Spumantul a devenit în ultimii ani o băutură foarte populară. Băut simplu sau mixat cu alte licori, vinul spumant este răcoritor, energizant, ușor de potrivit cu o multitudine de mâncăruri, poate fi băut și înainte și în timpul mesei, dar și la desert, dimineața, la prânz și seara.
Până de curând, numeam mai toate vinurile spumante șampanie. În primul rând pentru notorietatea numelui, dar și pentru că arătau toate cam la fel, aveau un dop special, erau imbuteliate și etichetate altfel decât vinurile normale și… „aveau bule“. Ei bine, francezii din zona Champagne au spus că această blasfemie trebuie să înceteze și au obținut dreptul legal asupra acestei denumiri, și de atunci nu mai putem numi șampanie decât vinul de acest tip produs în regiunea Champagne din Franța. Restul vinurilor de acest fel, produse peste tot în lume se numesc în mod generic spumante și au diferite alte nume, în funcție de zonă. În Portugalia – espumante, în Spania – cava, în Italia – prosecco sau asti sau trento. Șampania a rămas o băutură scumpă și exclusivistă și doar cei care au bani își pot permite să o bea oricând își doresc. Rudele sale mai sărace din Italia sau din Spania nu sunt neapărat mai puțin gustoase, dar sunt mai rezonabile la preț și ne putem bucura mai des de ele. Acesta este și motivul pentru care spumantele sunt la modă de câțiva ani încoace. 
Aceste vinuri sunt folosite tot mai des și în cocktailuri. Combinate cu lichioruri slab alcoolizate, pot adăuga rețetelor în mod natural o aromă specială. Așa s-au născut Aperol Spritz, Martini Royal, Kir Royal sau Hugo, băuturi care erau inițial întâlnite doar în stațiunile de vacanță din Europa, dar care au devenit treptat prezențe constante în barurile din întreaga lume.
Ce să bem
Revenind la spumantele noastre, care nu mai sunt doar niște băuturi pe care le deschizi „la ocazii“ sau în noaptea de Anul Nou, iată o listă de vinuri de care vă puteți bucura în fiecare lună din an. În ianuarie, de pildă, când curelele și portofelele noastre sunt un pic prea „strânse“, ar merita să încercați un cava Dom Potier, spumant brut sau demisec, cu o culoare foarte frumoasă și ceva mai puțin acidulat decât media. Și cu un preț foarte rezonabil. Note de citrice și marțipan, un postgust extrem de răcoros și plăcut în intensitate. În februarie, de ziua îndrăgostiților puteți gusta un rose de la Foss Marai. Catifelat și foarte vivace, cu arome predominante de zmeură, fragi de pădure și măceșe, de la unul dintre cei mai apreciați producători de prosecco din Italia. În martie, vă recomand tot un rose de la Villa Sandi, creat sută la sută din strugurii Glera și Prosecco, specifici regiunii Veneto. O băutură gustoasă, cu arome de lămâie, pepene și măr.
Pentru aprilie, dar fără vreo legătură cu ziua păcălelilor, puteți bea cu cei apropiați un spumant nemțesc, Blue Nun, cu un buchet plin și bine echilibrat, cu multă personalitate. Conține foițe foarte fine de aur de 22 de carate. Comestibile, firește. În mai, ne întoarcem la cava cu Freixenet. Brandul celui mai mare producător de cava cu o tradiție de secole. Celebri pentru campaniile de marketing foarte agresive și pentru asocierea cu celebrități precum Shakira, Antonio Banderas, Sharon Stone sau Demi Moore. În iunie, ne bucurăm deja de vară cu un prosecco foarte fresh și răcoritor de la Vila Sandi. „Il Fresco“ este o băutură gustoasă, cu arome de lămâie, pepene și măr. Categoric este un aperitiv optim, care poate fi combinat la masă, de exemplu, cu pește marinat cu ierburi aromatice. În iulie și august m-aș lăsa pe mâna lui „La Gioiosa“, un frizant delicios, cu un buchet floral și gust elegant, usor acidulat. Ideal ca aperitiv sau în combinație cu Martini Rosato sau Aperol. În fine toamna, din septembrie și până în noiembrie, aș bea cantități apreciabile de Foss Marai Extra Dry, un spumant premium bogat în arome de salcâm, soc și mere galbene, persistente prin intensitatea și eleganța lor. La masă se potrivește preparatelor din pește cu sosuri și garnituri fine și necondimentate prea mult. Iar în decembrie aș lăsa un loc special în frigiderul meu pentru șampanie. Sunt o mulțime de branduri disponibile pe piața românească, multe dintre ele mai puțin cunoscute, dar la fel de prestigioase. Cel mai bun raport calitate preț îl găsesc însă la Moet, care reprezintă probabil 80% din piața de șampanie din România. Celebrul Brut Imperial este de găsit peste tot, de unde și șansele să obțineți un preț bun.
De citit pe etichetă
Iată câteva detalii despre înscrisurile pe care le găsim de obicei pe eticheta unei sticle de spumant. Dacă veți citi Blanc de Blancs pe etichetă, trebuie să știți că este vorba de un spumant făcut din struguri albi (Chardonnay, de pildă, dacă vorbim despre șampanie). Blanc de Noirs se referă evident la strugurii roșii (Pinot Noir sau Pinot Meunier la șampanie). Spumantul Brut are până la 15 grame de zahăr rezidual la litru, iar cel Extra-Brut se oprește undeva la 6 grame. Extra Dry are între 12 și 20 de grame și unele dintre spumantele de acest fel pot fi chiar dulci. Cele seci au între 17 și 35 de grame, iar cele demiseci între 33 și 50 de grame, unele dintre ele fiind bune de băut doar la desert.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro.
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.