Primele calculatoare oferite de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” au ajuns în 247 de biblioteci publice. Aproape 5 milioane de români pot beneficia acum de Internet gratuit.

Prin Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, peste 1.600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet. Proiectul are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” şi se derulează pe o perioadă de 5 ani. Pentru realizarea acestui program, Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.

„Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populaţiei la instrumentele tehnologiei informaţionale, pornind de la faptul că 64% dintre Români nu au folosit niciodată Internetul”, a spus directorul Biblionet Paul Baran.

Până la sfârşitul anului vor fi instalate 1.126 calculatoare

În prima rundă de selecţie pentru programul naţional Biblionet vor avea acces la servicii de Internet gratuite aproape 5 milioane de români prin 12 biblioteci judeţene şi 235 locale. Dintre acestea, 189 de biblioteci se găsesc în mediul rural, adică 80% din total.

Serviciile de acces gratuit la Internet furnizate de bibliotecile publice prin programul Biblionet sunt deschise începând cu astăzi, 25 noiembrie.

„Într-o epocă în care tehnologia şi inovaţia sunt elemente cheie pentru dezvoltarea economică a oricărei ţări, este esenţial ca românii să aibă acces la Internet şi calculatoare, pentru a reduce decalajul digital. De aceea, ne propunem ca la finalul acestei runde să avem incluse în program 30 de biblioteci judeţene şi peste 600 de biblioteci locale, iar mai mult de o mie de bibliotecari să participe la cursuri de formare”, a spus Paul Baran la inaugurarea primei biblioteci cu acces gratuit la Internet.

La sfârşitul anului 2009, bibliotecile înscrise în program vor avea instalate 994 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft, la care se adaugă 132 laptop-uri pentru cele douăsprezece biblioteci judeţene, ceea ce ridică numărul total de calculatoare la 1.126.

Primele 12 judeţe care au acum biblioteci dotate cu calculatoare cu Internet gratuit pentru public în cadrul programului Biblionet sunt: Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vâlcea.

DETALII:
Vezi aici lista completă a bibliotecilor incluse în programul Biblionet.

Te-ar putea interesa și: