Sondajele nu-i ajută deloc pe analişti să prezică rezultatul votului de marţi. Democrata Hillary Clinton îşi menţine un mic avantaj de 2,3 procente, în medie, faţă de miliardarul populist Donald Trump, candidat din partea republicanilor. Cu toate acestea, Donald Trump a crescut în sondajele din statele cheie, decisive pentru votul de marţi, ceea ce ar putea produce o surpriză majoră. 

În ultimul sfârşit de săptămână înainte de scrutin, cei doi candidaţi cutreieră ţara, neobosiţi, în lung şi în lat pentru a face un ultim apel la mobilizare, lansând acelaşi mesaj: fiecare vot contează în aceste alegeri descrise de ambele tabere drept o şansă istorică, scrie AFP. 

Hillary Clinton îşi va începe ziua de sâmbătă la Miami şi o va terminat la Philadelphia, cu un concert al lui Katy Perry. Trump va traversa şi el Statele Unite, de la Tampa, în Florida, către Colorado, trecând prin Carolina de Nord şi Nevada. 

De partea democrată, un concert al lui Beyonce şi Jay Z au dat startul sprintului final în campania electorală cu un concert susţinut la Cleveland. 

"Lumea întreagă se aşteaptă ca America să rămână o ţară progresistă, un lider al schimbării", a spus Beyonce, aclamată de o mulţime de 10.000 de susţinători. "Îmi doresc ca fiica mea să crească într-o ţară în care preşedinte este o femeie". 

Clinton a vorbit câteva minute în deschiderea evenimentului, fără să facă referiri la programul său politic, dar îndemnând alegătorii să meargă la vot şi reamintind că există secţii de votare deja deschise, unde americanii îşi pot exprima opţiunea mai devreme. 

"Avem cu toţii un proiect de terminat, obstacole de dovedit, Şi cu ajutorul vostru, un plafon de sticlă de spulberat odată pentru totdeauna", a spus candidata democrată. 

La 450 de kilometri de Cleveland, la Hershey, în Pennsylvania, o regiune cu populaţie foarte săracă, Donald Trump a ţinut un discurs în faţa a 13.000 de persoane. De anul trecut, candidatul republican este singurul care adună la mitingurile sale electorale atât de mulţi suporteri, 

"De fapt, eu nu am nevoie să o aduc aici pe Jennifer Lopez sau pe Jay Z, eu sunt aici de unul singur!" a ironizat-o el pe Clinton. 

Sâmbătă, pentru prima dată, el a fost invitat să rostească alocuţiunea săptămânală a Partidului Republican, deşi mulţi membri ai partidului au declarat recent că nu-l mai susţin. 

"Este timpul să închidem cărţile de istorie peste Clintoni (…) Mă adresez vouă pentru a alege o majoritate republicană în Congres, pentru a putea să schimbm sistemul care nu funcţionează", a declarat Trump. 

Niciun candidat populist nu a mers atât de departe precum Trump, scrie AFP. 

Inima electoratului său este compusă din populaţia albă, mai ales cei fără studii superioare, un grup demografic dominat de temeri legate de statutul de clasă. 

"Vreau ca elita coruptă de la Washington să audă următoarele cuvinte: Când vom câştiga la 8 noiembrie, vom face curăţenie", a strigat candidatul. 

Trump, care căzuse în sondaje la peste 10 puncte în urma lui Hillary Clinton după apariţia unei înregistrări în care făcea afirmaţii denigratoare la adresa femeilor, a fost relansat în ultima săptămână de redeschiderea anchetei cu privire la corespondenţa secretizată a lui Clinton. 

Practic în alegerile de marţi, 8 noiembrie se vor confrunta două tipuri de electorat: unul predominat masculin, fără studii superioare, care îl susţine pe Tump şi unul format din femei, minorităţi şi cei cu studii superioare, care o susţine pe Clinton. (Sursa: Agerpres)