Valorea tranzacțiilor a fost de 61,18 milioane de lei (12,56 milioane de euro), din care 46,7 milioane de lei (9,58 milioane de euro) au fost tranzacţii cu acţiuni, conform agerpres.ro

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,56% şi a ajuns la 8.986,26 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat o creştere de 0,57%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a câştigat 0,49%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,41%.

De asemenea, indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a înregistrat un avans cu 0,45%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,27%.

Pe Piaţa Reglementată, acţiunile Băncii Transilvania au generat tranzacţii în valoare de 9,12 milioane de lei, urmate de titlurile Romgaz, cu 6,99 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea, cu 4,71 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Promateris, în creştere cu 15%, COS Târgovişte (+13,91%) şi SIF Hoteluri (+11,5%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de titlurile Societăţii de Construcţii Napoca (-14,96%), Prebet (-1,62%) şi Compa (-1,43%).

Anul 2020, un adevărat succes pentru BVB

Deși anul 2020 a fost marcat de o criză economică fără precedent, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru Bursa de Valori de la București, tranzacțiile cu acţiuni au crescut semnificativ spre deosebire de anul precedent.

Mai exact, se pare că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat în luna septembrie tranzacţii cu acţiuni ale companiilor listate de peste jumătate de miliard de euro, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României.

În ceea ce privește valoarea cumulată realizată pe segmentul de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, aceasta a fost de 10,3 miliarde lei în perioada ianuarie – octombrie, cu 6,4% peste întreg nivelul de 9,68 miliarde lei realizat pe ansamblul anului anterior.

„Efectul imediat generat de apropierea momentului istoric prin care România a fost promovată propriu-zis la statutul de Piaţă Emergentă, începând cu 21 septembrie, a fost puternic vizibil pe Bursa de la Bucureşti. Contribuţia a două companii româneşti listate la bursă – Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) – a fost decisivă pentru reclasificarea întregii pieţe la un statut superior, prin includerea acestora în indicii FTSE All-Cap destinaţi Pieţelor Emergente.

Tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro în septembrie anul acesta, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României”, se arată într-un comunicat al BVB, trasmis de agerpres.

Sursă foto: Inquam Photos / Diana Oros