Indicele reprezentativ al BVB – BET –, care descrie evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cu excepţia SIF-urilor, a încheiat şedinţa de miercuri în urcare cu 3,1%, până la 4.557 puncte, după ce la un moment dat creştea şi cu 5-6%.
De asemenea, piaţa per ansamblu, a cărei evoluţie e descrisă de indicele BET-C, a crescut cu 3,20%, până la o cotaţie a indicelui de 2.752 puncte.
Singurul indice care a închis în scădere a fost BET-FI, care a pierdut 1,5%, până la 17.243, deşi pe parcursul sesiunii creştea cu peste 5%. Indicele a fost tras în jos exclusiv de SIF-uri, în vreme ce Fondul Proprietatea a închis în creştere cu 1,76%, până la 0,44 lei.
SIF Oltenia (SIF5) a pierdut 3,77%, până la 1,02 lei, SIF Transilvania (SIF3) a coborât cu 1,25%, la 0,3950 lei, iar SIF Moldova (SIF2) s-a depreciat cu 3,23%, până la 0,90 lei. De asemenea, SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Moldova au căzut cu 3,78%, respectiv 2,88%.
Clasamentul lichidităţii a fost dominat de Fondul Proprietatea (FP), cu rulaje de 44,5 milioane lei, podiumul fiind încheiat de SIF Oltenia şi SIF Transilvania, cu schimburi de 7 milioane lei, respectiv de 4 milioane lei.
Lichiditatea întregii pieţe s-a păstrat în coordonatele de ieri, la 28 milioane euro, fiind susţinută de o tranzacţie specială de calibru. Astfel, circa 9,2% din acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) s-au transferat miercuri prin intermediul unei tranzacţii speciale (negociată în afara pieţei), pentru suma de 27,1 milioane lei (6,4 milioane euro).
Dintre acţiunile importante de la BVB, Petrom (SNP) a închis în urcare cu 2,54%, după ce a raportat un profit semestrial de peste 1,7 miliarde lei, în creştere cu 22% faţă de anul trecut. Din sectorul bancar, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 4,4%, iar cele ale BRD au avansat cu 3,7%.

Ora 10:30 BVB deschide cu creșteri medii de peste 5%. Toate acțiunile sunt pe plus
Bursa de Valori București (BVB) a deschis sesiunea de tranzacționare de miercuri cu creșteri puternice, de circa 5% la nivelul indicilor, după ce pe parcursul ședinței de marți a suferit una din cele mai mari căderi din istorie. Practic, investitori au trecut rapid la cumpărare, după ce piețele de peste Ocean au reacționat extrem de pozitiv la anunțul Fed.
După aproape o jumătate de oră, indicele BET înregistra un avans de 5,5%, similar cu indicele BET-FI. Piata per ansamblu, a cărei evoluție de dată de indicele BET-C, creștea cu 5,4%, în vreme ce sectorul energetic avansa cu 5,2%.
Cele mai lichide acțiuni din deschiderea sesiunii de miercuri creșteau cu 4-6%.
Aseară, Wall Street a încheiat ședința de tranzacționare cu un adevărat raliu, indicii inchizând cu cel mai mare avans din ultimii doi ani, după ce investitorii au rumegat treptat semnalele transmise de Fed despre economie. Pe parcursul anunțului Fed, indicii au alunecat la un moment dat foarte repede în teritoriul negativ.