'Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca răspuns la numeroasele solicitări venite din partea presei financiare, informează că BVB nu a fost informată şi nici consultată cu privire la revocarea directorului general al Depozitarului Central şi numirea noului director general. În plus, motivele deciziei luate de Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central de a revoca directorul general de la îndatoririle sale rămân necunoscute Bursei de Valori Bucureşti. Bursa de Valori Bucureşti va solicita în mod oficial preşedintelui Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central toate explicaţiile necesare cu privire la această situaţie. În acelaşi timp, BVB îşi exprimă aşteptările că starea de guvernanţă corporativă în cadrul Depozitarului Central – o instituţie de importanta sistemica a pieţei de capital şi parte a Grupului BVB – nu se va deteriora în continuare', se spune în comunicat.

Silvia Buicănescu a fost numită în funcţia de director general al Depozitarului Central după ce Consiliul de Administraţie al DC a decis, în şedinţa din 11 noiembrie 2014, încetarea relaţiilor contractuale de mandat cu Adriana Tănăsoiu.

Surse din piaţa de capital au declarat că revocarea din funcţia de director general al DC a Adrianei Tănăsoiu are legătură cu faptul că între directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, şi preşedintele DC, Cristian Agalopol, ar exista diferenţe majore de opinii privind dezvoltarea pieţei de capital, iar relaţiile între cei doi nu sunt prea amicale, Adriana Tănăsoiu fiind de partea lui Sobolewski, în contextul în care piaţa de capital din România cunoaşte transformări majore în ultima perioadă.

Astfel, Adriana Tănăsoiu ar fi transmis pieţei, împreună cu directorul general al BVB, la finalul lunii iulie, o scrisoare care anunţa reducerea ciclului de decontare a tranzacţiilor bursiere şi separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, începând cu data de 6 octombrie, fără a avea aprobarea prealabilă a Board-ului DC.

Depozitarul Central este societatea care realizează operaţiunile de compensare-decontare pentru tranzacţiile pe Bursa de Valori Bucureşti şi face parte din Grupul BVB.

SURSA: Agerpres