BVB a avut un început de an istoric. Rezultatele financiare ale primului trimestru confirmă așteptările investitorilor

Așadar, raportările financiare pe T1/2022 ale Bursei de Valori București (BVB) arată că prețul istoric al gazelor naturale a dublat profitul Romgaz într-un an. Simultan, prețul ţiţeiului a triplat rezultatul Petrom iar vânzările de energie electrică au fost realizate la preţuri duble, comparativ cu anul trecut, în cazul Nuclearelectrica.

Cele 20 de companii din prima ligă bursieră, adică acelea ale căror acţiuni sunt incluse în structura indicelui principal BET, precum Petrom, Romgaz, Alro Slatina, Banca Transilvania, Purcari, au raportat venituri de 29,2 miliarde de lei pentru primul trimestru din 2022, în creştere cu 90% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Trebuie menționat că acestea sunt cele mai mari venituri ale unui început de an pentru companiile din BET din istorie.

Rezultatele financiare ale primului trimestru împart companiile analizate în două categorii

Totuși, calculele Prime Transaction trimise la solicitarea ZF arată că profiturile cumulate ale acestor companii au fost de 5,5 miliarde lei, în urcare cu 66%. Astfel, pot fi observate două categorii de companii.

În primul rând, observăm companiile care au beneficiat de creşterea preţurilor la energie şi care în mod evident sunt pe primele locuri la profitabilitate. A două categorie de companii sunt cele care au fost lovite de scumpirile din economie, iar în câteva cazuri, de îngrijorările investitorilor cu privire la războiul din Ucraina.

„Rezultatele financiare ale primului trimestru confirmă aşteptările investitorilor şi împart companiile analizate în două categorii, cele avantajate şi cele dezavantajate de contextul geopolitic şi de mediul inflaţionist actual”, a explicat Elena Uleia, broker al Prime Transaction.

Mai mult, rezultatele au fost decuplate în T1/2022 de dinamica acţiunilor în contextul în care indicele principal BET a avut o scădere de 2,7%.

„În mod clar cele mai bune rezultate le vedem la producătorii de energie, OMV Petrom, Nuclearelectrica şi Romgaz, companii vizibil influenţate pozitiv de creşterea preţului energiei, chiar şi în contextul reglementărilor referitoare la plafonarea preţurilor la energie şi gaze”, a mai spus brokerul de la Prime Transaction.