Anul care se termină a arătat fără nici un dubiu că tigrul bursier nu a fost chiar tigru, ci un şoricel. Piaţa bursieră romånească a fost supraîncălzită, iar banii străinilor au împins-o pe noi culmi. Legea mediei a funcţionat aşa cum o face de fiecare dată în situaţii de balon de săpun sau depresie: preţurile se întorc către medii, corectånd excesele. Anul 2008 a demonstrat, o dată în plus, că bursa evoluează în cicluri şi anticipează evoluţia ciclurilor economice. Aşa a fost de cånd au apărut bursele şi aşa va rămåne, este o lege a naturii. La fel ca şi în viaţă, la bursă, trecutul are mare valoare pentru a judeca evoluţiile viitoare. Nu te poţi uita la 2009 pe baza trecutului din 2002-2006, te uiţi la 2008, care a fost unul destructiv. Orice revenire va fi de durată şi în consolidare. După această cădere, care încă nu a atins minimele pieţei bear, pentru simplul motiv că nu a fost panică, ezitarea, bucuria, frica se vor exprima sub forma unei consolidări cu multiple „W“. Este scenariul care nu îi avantajează pe investitori, ci pe traderi.

Pentru ca preţul unei acţiuni să crească va trebui ca lumea s-o dorească mai mult decåt cei care vor s-o våndă. Observăm în aceste săptămåni o stabilizare temporară în alte pieţe, fără să avem acelaşi lucru în piaţa romånească. De ce? Lumea vrea să scape de acţiuni chiar şi după pierderi mari. Acest lucru are un aspect pozitiv (ne apropiem de panică în 2009) şi unul negativ (nu mai doresc să audă de bursă).

Anul 2008 a fost anul în care mulţi şi-au dat seama de valoarea educaţiei bursiere de bază, simplă, cu cåteva elemente care ar fi redus drastic pierderile. Pentru 2009 sunt valabile două lucuri importante în tranzacţionarea bursieră: buy-stop (valoare deasupra căreia intri) şi stop-loss (valoare sub care ieşi). Aceste valori nu sunt negociabile! Le stabileşti pe baza graficelor şi a obiectivului de timp şi le respecţi. Graficul alăturat prezintă situaţia pentru SNP.

La final de an, o întrebare pentru 2009 „Cum şi cine va umfla acest şoricel, nu ca să devină tigru (am văzut că nu merge), ci ca să arate ca o pisică ageră?“

Sursa: https://ta.educofin.com

139-23640-2.jpg