Indexul MCSI pentru bursele din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a urcat cu 0,5%, fiind aproape să încheie luna cu o creștere de 10%, după căderea din precedentele două luni.
Optimismul privind rezistența economiei Statelor Unite a susținut câteva piețe, incluzând aici indicele nipon Nikkei, care a urcat cu 0,1%, în vreme ce indicele pieței sud-coreene a urcat cu 0,8%.
Destul de puternic recuperau bursele din Hong Kong și Beijing, care consemnau avansuri de circa 1,1%-1,2%.
Acțiunile asiatice au fost susținute cel mai mult în ianuarie de faptul că băncile central din întreaga lume au pompat masiv lichiditate în piețe pentru a preveni o criză a creditului în Europa, în timp ce statisticile arătau un imagine mai puțin pesimistă privind economiile SUA și Germaniei.
De asemenea, euro continua să câștige teren în fața dolarului american, urcând cu 0,29%, până la 1,3177 dolari, un maxim al ultimelor 5 decade.
În Europa, marile burse deschideau cu creșteri susținute, de circa 0,7% la Londra, de 0,8% la Paris și de 0,6% la Frankfurt. La București, indicii debutau cu avansuri de circa 1,2%-1,5%.
Pe de altă parte, îngrijorările se îndreaptă către Portugalia, unde randamentul bondurilor sale guvernamentale pe 10 ani a atins ieri nivelul de 17%, cel mai mare de la adoptarea euro, alimentând temerile că Lisabona va fi următoarea Atena în căutarea unui ajutor financiar pentru evitarea falimentului.