Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Atena au pierdut 4,69%. Băncile sunt ca de obicei cele mai afectate. Banca Piraeus a pierdut până acum 11,5% iar Alpha Bank a scăzut cu 8,18% după o perioadă tumultoasă în săptămâna trecută.

Băncile au scazut de când SYRIZA a venit la putere, pierzând aproximativ 40% din valoarea lor socială în trei zile, reprezentând chiar şi jumătate pentru unele bănci individuale. Apoi au urcat și apoi s-au prăbușit din nou, în urma negocierilor turbulente pentru un acord asupra datoriei grecești.

The Economist Intelligence Unit a crescut şansele unei ieșiri a Greciei din zona euro de la 30% la 40%, iar băncile în mod clar nu apreciază acest risc suplimentar.

Iată situaţia din această dimineață a indicilor europeni mari: Franţa – CAC 40: -1.32%; Germania – DAX: -1.89%; Marea Britanie –  FTSE 100: -0.97%; Spania – IBEX: -1.96%; Italia –  FTSE MIB: -1.80%

Situaţia pe piețele asiatice a fost amestecată: Inidicele Nikkei al bursei japoneze a închis cu 0,36% mai mare, dar indicele Hang Seng din Hong Kong a încheiat sesiunea mai jos cu 0,64%. Shanghai Composite Index al Chinei continentale a terminat în creştere cu 0,62%.

US Futures sunt în scădere: S&P 500 este cu aproape 11.75 puncte mai mic decât vineri, iar indicele Dow este de 93 de puncte în jos.

Orice alte anunțuri majore în confruntarea Greciei ar putea mișca din piețele astăzi.