În jurul orei 14.15 GMT, bursa de la Paris era în scădere cu 5,42%, Londra cu 4,26, Frankfurt cu 5,89%, Milano cu 5,92% iar Madrid cu 4,97%.

Tendinţa era similară pe Wall Street, unde indicele Dow Jones a pierdut 4,12% iar indicele Nasdaq era în scădere cu 4,89%.

Indicii bursieri au fost traşi în jos în special de acţiunile băncilor. La Paris, acţiunile Société Générale, afectate deja de zvonurile de săptămâna trecută, au căzut cu 11,02%, acţiunile BNP Paribas au pierdut 7,03%, iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 7,90%. La Londra, acţiunile Barclays au căzut cu 9,89% iar la Frankfurt acţiunile Deutsche Bank au pierdut 4,83%.

Temerile cu privire la situaţia din sectorul bancar au fost alimentate de un articol publicat joi în Wall Street Journal. Potrivit publicaţiei, Rezerva Federală americană este îngrijorată de capacitatea filialelor americane ale băncilor europene de a menţine un nivel adecvat de lichiditate, în cazul în care băncile mamă ar fi obligate să repatrieze masiv capitaluri.

O altă sursă de angoasă a venit din partea analiştilor băncii americane Morgan Stanley care au revizuit, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2011 şi 2012. În plus, analiştii Morgan Stanley susţin că SUA şi zona euro sunt ‘periculos de aproape de recesiune’.

Raportul Morgan Stanley ‘a fost suficient pentru a relansa îngrijorările’, au explicat analiştii de la Briefing.com. ‘Adăugaţi la acestea temerile persistente cu privire la criza datoriilor din zona euro şi aveţi explicaţia de ce bursele internaţionale sunt în scădere puternică’, au adăugat analiştii.

O dovadă a aversiunii faţă de risc a investitorilor este că randamentul pentru obligaţiunile americani şi germane pe 10 ani au atins cele mai scăzute niveluri din istorie. Randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani emise de Trezoreria SUA au coborât joi, pentru prima dată în istorie, sub pragul de 2%.

De asemenea, preţul aurului a atins un nou record, trecând pentru prima dată pragul de 1.825 dolari pentru o uncie, metalul galben profitând de statutul său de valoare de refugiu.
SURSA: Agerpres