Intrata relativ recent in ringul bursei (5 octombrie 1998), compania Maralact Baia Mare este pe cale de a-l parasi, din cauza slabelor performante economice, raportul financiar pe primele noua luni ale anului trecut indicand datorii de 6,89 miliarde lei la un capital social de 5,2 miliarde. Brokerii spun ca, de la cotare, actiunile au inregistrat un trend descendent, ajungand sa fie in ultimul timp foarte putin lichide.
„Somes Dej are, de doi ani, o situatie financiara proasta, titlurile inregistrand o valoare de piata de aproximativ 650 lei/actiune, la o valoare nominala de 25.000 lei/actiune”, ne-a declarat un broker.
Daca in cazurile companiilor Somes Dej si Maralact Baia Mare administratiile lor au cerut declansarea procedurii de reorganizare judiciara, in cazul societatii bucurestene Semanatoarea lucrurile stau diferit. AGA a acordat mandat administratorului pentru inceperea procedurii de faliment. Brokerii spun ca societatea Semanatoarea a raportat dupa noua luni (1998) pierderi de 86 miliarde, la un capital social de 75 miliarde. Titlurile Semanatoarea au scazut sub 1.000 lei/actiune, in conditiile in care nu existau cumparatori pentru ele. „Nimeni nu este interesat sa cumpere titluri ale societatilor aflate la un pas de lichidare judiciara sau faliment”, ne-a declarat un broker.
Exista, in randul operatorilor pietei de capital, un curent de opinie favorabil eliminarii acestor companii din ringul bursier. „Bine ca le retrag. Sunt niste mancatoare de bani, fara speranta de redresare”, ne-a declarat un broker, comentand decizia de retragere de la cota a celor trei companii.
Valorile tranzactiilor totale saptamanale ale celor trei societati, luate impreuna, nu fac cat valorile tranzactiilor zilnice ale unei societati de varf, ca Banca Transilvania.
Actiunile Bancii Transilvania au fost foarte cautate de investitori, valoarea tranzactiilor zilnice fiind de peste 115 milioane. Brokerii spun ca atractivitatea acestor titluri e data de faptul ca posesorii de actiuni inregistrati pana la 31 ianuarie vor primi dividende. Traderii apreciaza aceste titluri drept o „investitie solida”, respectivele actiuni fiind cautate in special de catre fondurile de investitii romane si straine.
Titlurile Antibiotice Iasi s-au numarat printre performerele saptamanii, inregistrand tranzactii zilnice ce au depasit 44.000 actiuni. Cele mai multe titluri (peste 173.000) au fost tranzactionate luni, 18 ianuarie, in urma anuntului ca SociA