Trecerea Bursei de Valori Bucuresti de la „verde” la „rosu” s-a produs brusc si accelerat in cadrul sedintei de ieri.

In ciuda unor analize potrivit carora ceea ce s-a intamplat ieri ar fi simple corectii, ce ar putea fi urmate de o revenire, ceea ce s-a intamplat astazi infirma aceste predictii.

Mai mult decat atat, scaderea de astazi este chiar mai mare decat cea de ieri, cu exceptia BET-FI, care si-a temperat oarecum pierderea de viteza dar, cumulate, cele doua zile de tranzactionare, respectiv marti si miercuri, dau si pentru BET-FI  o pierdere de 3,51%.

Totusi, cea mai mare pierdere a fost inregistrata de indicele BET ceea ce este destul de nelinistitor in contextul in care acest indice reflecta evolutia celor mai lichide 10 companii.

Astfel, BET a scazut astazi cu 2,80%, mai mult decat ieri, cand scaderea a fost de 2,47%, ceea ce face ca pierderea totala sa ajunga la 5,27%.

Nici in cazul indicelui compozit BET-C, care reflecta evolutia tuturor companiilor cotate la bursa, cu exceptia SIF-urilor, lucrurile nu se prezinta deloc imbucurator.

Astfel, BET-C a scazut astazi cu 2,18%, mai mult decat ieri ceea ce duce scaderea totala, ieri si astazi, la 4,12%.

Analistii pun aceasta evolutie atat pe seama unor corectii, cum spuneam la inceput, dar mai ales pe faptul ca investitorii speculativi au decis sa paraseasca piata de capital autohtona multumiti fiind cu ceea ce au castigat sau, in limbaj tehnic, sa-si marcheze profitul.

Sursa: Bursa de Valori Bucuresti