Indicele principal Athens Stock Exchange (ASE) a închis în scădere cu 9,24% până la 711,13 puncte, în condiţiile în care titlurile Piraeus Bank au scăzut cu 29,2%, acţiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare iar acţiunile Eurobank erau în scădere cu 25,9%.

De asemenea, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani au urcat până la 10,6%.

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat miercuri principalele priorităţi ale Guvernului său, printre care şi renegocierea cu creditorii internaţionali a datoriei şi a programului de asistenţă financiară a Greciei. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populaţia după şase ani de austeritate. La rândul său, noul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis a pledat pentru un nou 'New Deal' pan-european pentru a ajuta la relansarea economiei europene şi a pune capăt politicii de austeritate.

Liderii UE au avertizat Atena să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. Creditorii internaţionali ai impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.

Băncile din Grecia sunt absolut sfărâmate după şedinţa de tranzacţionare de miercuri. La fel cum au păţit şi ieri şi cu o zi înainte. Bursa de valori din Atena a pierdut 8,45% la ora 14,30 ora României, dar bancile listate au căzut mult mai jos, pierzând alte 20%.

Băncile au pierdut mai mult de o treime din valoarea lor de când Syriza a venit la putere. Se pare că acționarii nu s-au obişnuit cu ideea unui guvern al radicalilor de stânga.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: