Bursa de Valori Bucureşti va propune Comisiei Naţionale a Valorilor  Imobiliare ca perioada de preînchidere să fie diminuată de la 15 minute în prezent la 5 minute, astfel încât intervalul de tranzacţionare propriu-zisă să fie extins cu zece minute, respectiv până la orele 16:25, a declarat joi directorul general al BVB, Anca Dumitru.

Membrii Consiliului de Administraţie al BVB au decis la 8 iulie prelungirea cu cinci minute a şedinţei de tranzacţionare, până la ora 16:35, reducând în acelaşi timp perioada de preînchidere, între 16:30 şi 16:35. Măsura a fost aprobată pentru a da astfel investitorilor posibilitatea să prindă deschiderea pieţelor din SUA, care dau trendul celorlalte burse.

Decizia CNVM

Pentru introducerea acestei extinderi BVB a solicitat avizul CNVM, care a decis însă ca şedinţa de tranzacţionare să fie prelungită cu 15 minute, până la ora 16:45, cu o sesiune de preînchidere de cinci minute, între 16:40 şi 16:45.

Practic, între propunerea BVB şi decizia CNVM era o diferenţă de zece minute.

Programul actual

În prezent, şedinţa de tranzacţionare de la BVB este de 6 ore şi 30 de minute, între 10:00 şi 16:30, şi este precedată de o sesiune de predeschidere de 30 de minute. În perioada de predeschidere investitorii pot introduce ordine, însă transfeurile sunt realizate doar după ora 10:00.

La ora 16:15 începe sesiunea de preînchidere, în care ordinele pot fi plasate în piaţă, însă tranzacţiile propriu-zise sunt realizate numai la ora 16:30, în cadrul algoritmului de fixing. Fixingul este o licitaţie în cadrul căreia tranzacţiile sunt realizate pe baza celui mai bun preţ de cumpărare, acesta trebuind să fie mai mare sau cel puţin egal cu cotaţia ordinelor de vânzare.