Piaţa bursieră de la Bucureşti a mai încheiat o săptămână de scădere, evoluţia nefavorabilă fiind determinată în special de sectorul financiar.

După semnalele de alarmă transmise din Statele Unite privind creşterea ratei de întârzieri de plată şi de neplată în cazul împrumuturilor pentru locuinţe, sectorul financiar a adus noi scăderi pe pieţele globale de capital. Mişcarea a început de această dată cu pieţele americane, care au pierdut la finalul şedinţei de marţi în jur de două procente. Vânzările agresive au continuat la nivel global în pieţele de capital şi în şedinţa de miercuri, atât în Asia, cât şi în Europa, urmărind îndeaproape scăderile din pieţele americane de acţiuni. Indicele reprezentativ al pieţei nipone, Nikkei 225, a pierdut aproape trei procente (a doua scădere ca amploare din acest an), iar indicele de la Hong Kong, Hang Seng, a scăzut cu 2,6%.

Piaţa de la Bucureşti este tot mai corelată cu pieţele externe de capital, astfel că scăderile s-au resimţit şi la Bursa de Valori în şedinţa de miercuri. Cum era de aşteptat, cel mai mult au scăzut acţiunile din sectorul bancar. Atât titlurile BRD Groupe Société Générale, cât şi Banca Carpatica au încheiat tranzacţionarea la nivelul minim de preţ al şedinţei. Agresivitatea vânzătorilor se reflectă în scăderea cursului, de 8,7% pentru BRD şi 7,3% pentru BCC, volumele de acţiuni tranzacţionate fiind de şase-şapte ori mai mari decât valorile medii zilnice obişnuite. Acţiunile Banca Transilvania au fost ocolite de aceste scăderi dure, probabil expunerea investitorilor care au vândut BRD şi BCC fiind mult mai redusă pe acest emitent.

Scăderea a afectat şi acţiunile societăţilor de investiţii financiare, care au pierdut miercuri peste trei procente, cele mai afectate fiind SIF Oltenia şi SIF Moldova, cu scăderi de 4,4%, respectiv 3,9%.
O evoluţie surprinzătoare am remarcat în şedinţa de miercuri pentru acţiunile Petrom, care au crescut cu peste 4,3 procente, contrar evoluţiilor acţiunilor lichide de la Bucureşti sau ale societăţilor din acest domeniu de pe plan extern. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 0,6050 lei, volumul tranzacţionat fiind de trei ori mai mare decât cel obişnuit. Până în finalul săptămânii cursul a cunoscut două şedinţe de corecţie, 1,65% şi 2,68%, până la 0,585 lei.

Tot în sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare au înregistrat o evoluţie mult mai stabilă, cu trei şedinţe de creştere din cele cinci. Săptămâna a fost închisă de RRC la nivelul de 0,0922 lei, practic acelaşi cu cel din săptămâna precedentă.
Două dintre cele mai importante societăţi au transmis propunerea de dividend pentru anul trecut. BRD Groupe Société Générale propune acţionarilor acordarea unui dividend brut de 0,3672 lei/acţiune, în creştere cu aproximativ 20 de procente, în timp ce Petrom doreşte acordarea unui dividend de 0,0179 lei, creşterea în acest caz fiind de 37%. Faţă de cursurile de tranzacţionare, randamentul brut la dividend este 3% pentru SNP şi 1,7% pentru BRD. 

29-1716-1.jpg

29-1717-2.jpg

29-1718-a.jpg29-1719-b.jpg

29-1720-c.jpg