Bulgaria a finalizat studiul de prefezabilitate pentru implementarea programului european JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) prin intermediul căruia se acordă subvenţii pentru construcţia şi reabilitarea de locuinţe, în timp ce România nu a realizat nici un proiect viabil de atragere a fondurilor europene pe acest sector, potrivit lui Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.

„Fondul european de dezvoltare urbană asigură cheltuieli eligibile pentru proiecte de construcţii de locuinţe şi reabilitare cu condiţia ca proiectul să facă parte dintr-un program urban de dezvoltare durabilă care trebuie întocmit de autorităţile locale. Nu cunosc primării din România care să fi conceput un asemenea proiect“, a declarat Ioan Bejan, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare.

Nu avem bănci ipotecare specializate

Chiar dacă România dispune de cadrul legislativ necesar dezvoltării de bănci ipotecare specializate care se finanţează prin emisiuni de obligaţiuni, acest domeniu a rămas unul tabu până acum.

„La noi doar 1% din fondurile necesare pentru construcţia de locuinţe sunt atrase prin folosirea metodei securitizării creanţelor ipotecare, în timp ce în SUA 70% din fonduri provin din această zonă“, a menţionat Bejan.

În acest context, nici volumul creditelor ipotecare nu este unul ridicat. În România s-au acordat credite ipotecare în valoare de 5 mld. euro, ceea ce reprezintă circa 4,2% din Produsul Intern Brut al ţării, în timp ce în cazul Bulgariei volumul creditelor ipotecare are o pondere de 9% în  PIB.

Volumul de credite la nivel european este de 5.800 mld. euro, ceea ce reprezintă circa 50% din PIB-ul comunitar.

Mai multe informaţii despre programul JESSICA găsiţi aici

Te-ar putea interesa și: