Doar jumătate din cele 35.000 de doze de vaccin Pfizer / Biontech aşteptate împotriva COVID-19 vor ajunge luni în Bulgaria, a declarat Ministerul Sănătății de la Sofia. Numărul exact al noii livrări este de 18.720 de doze, care sunt așteptate luni dimineață pe Aeroportul Sofia. Compania a asigurat că un plan „pentru o extindere semnificativă a procesului de producție” a fost lansat în al doilea trimestru al anului 2021. Ministerul bulgar al Sănătății a precizat că livrările accelerate vor începe în săptămâna de după 15 februarie, scrie Sega. 

Până în prezent, Bulgaria a folosit jumătate din vaccinurile primite până acum, ceea ce înseamnă că a doua doză pentru imunizare este garantată. Potrivit lui Bogdan Kirilov, director executiv al Agenției pentru Medicamente, în ciuda discrepanței actuale faţă de programul planificat, aproximativ 35% din populația Bulgariei va fi imunizată împotriva coronavirusului până la jumătatea anului. El a declarat pentru postul public de televiziune de la Sofia că aproximativ 2,5 milioane de bulgari este de aşteptat să fie vaccinați până în iunie.

“De la următoarea livrare, care este la sfârșitul lunii februarie, cantitatea planificată inițial va fi restabilită, iar cantitatea mai mică va fi compensată la jumătatea lunii februarie. După jumătatea lunii februarie va exista o creștere a dozelor planificate suplimentar”, a explicat Kirilov. Din spusele sale reiese că numărul mai mic de vaccinuri primite va crea în continuare dificultăți, deoarece organizația impune o stabilire preliminară a persoanelor care vor fi vaccinate.

“Acest lucru se întâmplă de la Inspecţia Regională de Sănătate, de la unităţile medicale. Dar important este că pentru persoanele care au primit prima doză, păstrăm suma rămasă, astfel încât să existe posibilitatea să li se administreze a doua doză”, garantează șeful Agenției pentru Medicamente. 

În același timp, reprezentantul bulgar al Agenției Europene pentru Medicamente, prof. Ilko Ghetov, a anunțat că vaccinarea împotriva COVID-19 creează imunitate doar pentru aproximativ jumătate de an. Ceea ce, totuși, poate fi o perioadă de două ori mai lungă de potențială protecţie împotriva coronavirusului decât după contactul direct al corpului cu contaminarea.

„Imunitatea care se dezvoltă după boală este de 3 până la 5 luni, iar imunitatea care se dezvoltă după vaccinare este de 6 până la 8 luni. Monitorizarea tuturor vaccinărilor în studiile clinice va continua până în 2023, pentru a se stabili nivelul de protecție … Sper că încă din 2021 vom avea un medicament care va ajuta în cazul COVID-19″, a spus Ghetov pentru postul public de radio de la Sofia.

Camapania de vaccinare în Bulgaria

Conform datelor Portalului Unic de Informații, în Bulgaria sunt în total vaccinate în prezent 18.332 de persoane, după ce sâmbătă au fost administrate 206 doze noi de vaccin Pfizer / Biontech și Moderna.

În același timp, doar 233 de cazuri noi de infecție cu coronavirus au fost raportate în Bulgaria la 16 ianuarie. Testele pozitive înregistrate în ultimele 24 de ore indică cel mai mic număr pentru o zi de sâmbătă, de la începutul anului 2021, și sunt de aproape două ori mai puţine decât în săptămâna precedentă. La 2 ianuarie, au fost identificați 340 de purtători ai virusului, iar la 9 – 394 ianuarie.

De la începutul weekendului s-au prelucrat mult mai puține probe – în total 4.628, dintre care 3.321 cu teste PCR și 1.307 cu teste rapide antigen. Aceasta înseamnă că ponderea rezultatelor pozitive a scăzut la un total de 5,03% (150 de cazuri sau 4,51% au fost stabilite prin PCR, iar cu un test rapid – 83 de cazuri sau 6,35%). Joi, procentul de infectați a fost de 7,2%, iar vineri – 6,2%.

Numărul total al infecțiilor depistate de la începutul pandemiei în Bulgaria a ajuns la 211.736, iar cazurile active la 17 ianuarie sunt de 46.936. Dintre acestea, 3.485 de persoane sunt spitalizate, iar 340 de pacienți cu COVID-19 sunt în terapie intensivă. În ultimele 24 de ore, 17 pacienți au murit din cauza complicațiilor, ceea ce face ca numărul total de decese din cauza coronavirus să se ridice la 8.474.

Sâmbătă s-au vindecat 296 de persoane, dintr-un total de 156.326 care au supraviețuit infecției.

Dintre noile cazuri de coronavirus identificate, majoritatea sunt din nou la Sofia – 55 de persoane. Încă opt districte au un rezultat pozitiv cu două cifre – Silistra (23), Pazardjik (20), Plovdiv (16), Burgas (14), Sliven (13), Varna (11), Kiustendil (11) și Dobrici (10).