Pachetele turistice vândute pe piața rusă în ajunul sezonului s-au diminuat cu 30%, iar pe cea din Marea Britanie cu 15%. Patronii bulgari de hoteluri susțin că nu mai pot să scadă prețurile pentru că acestea au atins deja minimul absolut pe care și-l pot permite. Cu toate acestea, o vacanță la schi în Bulgaria nu este mai ieftină decât una în Alpii Bavarezi. De exemplu, o zi de schi în stațiunea bulgară Pamporovo costă în jur de 55 de euro, în timp ce în Alpii Bavarezi – 52 euro, afirmă publicația. Scăderile de pe piețele din Marea Britanie și Rusia sunt o veste foarte proastă pentru turismului bulgăresc, pentru că turiștii din aceste două țări sunt printre cei mai numeroși în stațiunile de schi din Bulgaria. Anul trecut, în munții de aici au schiat 300.000 de britanici și 100.000 de ruși.

Īn aceste condiții, hotelierii bulgari speră să vină mai mulți turiști din țările vecine: Serbia, Macedonia, România și Turcia. Tocmai turiștii din zonă au fost cei care au salvat sezonul anul trecut, crede Blagoi Raghin, preŗedintele Camerei patronilor de hoteluri și restaurante din Bulgaria. Raghin adaugă că, din păcate, hotelierii nu se pot baza pe turiștii din Grecia, care sunt afectați de criza financiară gravă.
Turoperatorii cred că Bulgaria este considerată o destinație de ultimă clipă. Ei se tem că dacă în stațiunile bulgărești nu va fi multă zăpadă, amatorii de schi vor prefera Alpii.