In scopul reducerii dependentei faţă de gazul provenit de la Gazprom, principala companie bulgara de distributie a gazului metan, Bulgargaz, detinuta de stat, a semnat un acord de parteneriat cu Gaz de France. Un oficial al Bulgargaz, citat de Reuters, a declarat ca „memorandumul este un acord strategic de parteneriat in vederea dezvoltarii dezvoltarea pietei locale si a asigurarii furnizarii de gaz”.

Un purtator de cuvant al Bulgargaz a declarat ca cele doua companii planuiesc lansarea unor proiecte comune in vederea diversificarii surselor de gaz, far a preciza exact despre ce este vorba, deoarece „este prea devreme sa comentam”. Compania bulgara a anuntat anul trecut ca tatoneaza terenul in Europa de Vest pentru gasirea unor companii cu care sa stabileasca parteneriate pentru productia de gaze si alte proiecte energetice.

Bulgarii nu vor insa sa dea dependenta energetica de Rusia pe o situatie similara, prin schimbarea sursei. Din acest motiv, in primavara acestui an, Bulgargaz impreuna cu alte partu companii care planuiesc sa puna in practica proiectul Nabucco, au optat pentru o colaborare cu compania germana RWE, in defavoarea Gaz de France.