Din cauza consumului mic, la sfârşitul săptămânii trecute toate centralele care produc energie din surse regenerabile funcţionau cu 40% din capacitate, iar centrala nucleară de la Kozlodui, cu 50% din capacitate. Potrivit experţilor, nici în perioada sărbătorilor din mai bulgarii nu vor folosi mai multă energie electrică.

Sectorul energetic bulgar s-a confruntat, în martie şi aprilie, cu o criză de supraproducţie. Potrivit datelor anunţate la începutul lunii aprilie de Ministerul Economiei şi Energiei, producţia depăşeşte consumul de 2,5 ori: capacitatea tuturor centralelor din ţară se ridică la 12.000 de megawaţi, în timp ce consumul intern se limitează la 4.700 de megawaţi, iar alţi 300 de megawaţi sunt exportaţi.

În altă ordine de idei, Standart scrie că bulgarii au depozite de 400 de milioane de euro în bănci europene. Ziarul citează datele Băncii Centrale Europene, potrivit cărora bulgarii preferă să-şi facă depozite bancare în Germania, Cipru, Austria şi Cehia. Statistica nu cuprinde date privind depozitele din Elveţia unde, conform unor surse neoficiale, bulgarii ar avea circa 300 de milioane de euro. AGERPRES