Bulgaria nu intenţionează să instituite o limită de vârstă dincolo de care să nu fie administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford. Această decizie este contrară așteptărilor. O mare parte a statelor europene a impus o limită de vârstă.

Decizia de a nu institui reguli a fost anunțată de ministrul bulgar al sănătăţii, Kostadin Angelov. El a avertizat că Europa se pregăteşte pentru al treilea val al epidemiei şi la fel trebuie să facă şi Bulgaria.

”Ministerul Sănătăţii nu consideră necesar să dispună să nu se administreze vaccinul AstraZeneca persoanelor cu vârste de peste 55 de ani”, a spus ministrul la o conferinţă de presă, potrivit agenţiei EFE, citat de Agerpres.

Un alt oficial din sistemul sanitar bulgar, Angel Kuncev, a spus că dacă până în prezent nu există date suficiente privind efectele vaccinului AstraZeneca. Este vorba de persoanele vârstnice. Acest lucru nu înseamnă că aceste efecte sunt ”negative”.

Bulgaria, avertisment dur

El s-a referit la decizia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Instituția a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani. Mai multe state ale UE au plafonat vârsta administrării acestui vaccin la 65 de ani sau la 55 de ani.

Pe de altă parte, ministrul bulgar al sănătăţii a mai avertizat că ”Europa se află într-un impas şi se pregăteşte pentru un al treilea val” al epidemiei de COVID-19. ”Nu vreau să fim neglijenţi, ci să fim pregătiţi pentru un al treilea val, dacă el vine în ţara noastră cu aceeaşi forţă ca în restul Europei”, a indicat el, potrivit agenţiei Novinite.

Șeful comitetului operaţional bulgar de combatere a pandemiei a cerut personalului sanitar să fie pregătit pentru ”ce ne aşteaptă”. El a îndemnat cetăţenii să respecte măsurile antiepidemice.

”Scenariile arată că în circa şapte săptămâni am atins vârful celui de-al doilea val. Dar acum nu vom avea şapte săptămâni. Probabil vom avea trei”, a estimat generalul Ventsislav Mutafciski.

Bulgaria a relaxat începând de luni unele măsuri antiepidemice. Au fost redeschise mall-urile şi sălile de fitness. Au apărut însă noi cazuri de infectare. Sofia a revenit miercuri în ”zona roşie”. Asta s-a întâmplat după ce în cele 14 zile precedente a avut mai mult de 120 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori.