Şase bulgari au fost condamnaţi miercuri la închisoare pentru delapidarea a 7,5 milioane de euro din fondurile SAPARD, într-un proces care a reprezentat un test al capacităţii autorităţilor din Bulgaria de a combate corupţia.

Lipsa unor rezultate concrete în acest domeniu până în luna iulie, când autorităţile de la Bruxelles vor evalua progresele realizate de Sofia, ar fi putut duce la blocarea accesului Bulgariei la fonduri de 11 miliarde de euro, până în 2013.

Un tribunal din Sofia i-a condamnat pe Mario Nikolov şi soţia sa Mariana Nikolova la 12, respectiv 5 ani de închisoare. Alte patru persoane au primit pedepse de 10 ani de închisoare.

Cei şase au fost condamnaţi pentru furt, după ce au constituit un grup infracţional care a falsificat documente pentru sustragerea a milioane de euro din fondurile SAPARD.

În martie, Nikolov şi soţia sa au fost condamnaţi la 10, respectiv opt ani de închisoare, într-un alt proces pentru spălarea de bani, tot prin programul SAPARD. Ambele cazuri au fost considerate drept o măsură a capacităţii autorităţilor de la Sofia de a combate corupţia.

În 2008, Comisia Europeană a blocat accesul Bulgariei la fonduri UE pentru agricultură şi infrastructură, din cauza lipsei de fermitate în combaterea fraudelor a fostului guvern socialist. Reţeaua celor şase condamnaţi a fost expusă de poliţia bulgară, în colaborare cu cea din Germania şi Elveţia.

Alte trei persoane au fost puse sub acuzare, între care una a primit pedeapsă cu suspendare şi două au fost achitate.

SURSA: Mediafax