"Avem un buget de 63,4 milioane de lei în 2018, în creştere cu 39,82% faţă de execuţia prognozată pentru anul 2017, iar la capitolul promovare şi marketing avem un plus de 80,84%, respectiv cu 15,341 milioane de lei. Aşteptam şi ne uitam cu speranţă în viitor spre autorităţile publice locale în depunerea documentaţiilor tehnico-economice, pentru cei care sunt în anexa Masterplanului de investiţii. Sperăm că putem să dezvoltăm infrastructura în turism pentru că este un domeniu foarte important şi dinamic pentru România, care anul acesta a crescut cu peste 12 procente", a spus Tomoiagă. 

Acesta a precizat că bugetul pe 2018 prevede şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii. 

"Fiecare dintre instituţiile publice trebuie să prevadă punctual aceste vouchere şi acestea se vor da la toţi angajaţii până la sfârşitul lunii noiembrie 2018", a mai spus secretarul de stat. 

În cadrul discuţiilor din comisii au fost citite şase amendamente care vizau alocarea unor fonduri pentru anumite investiţii în staţiunile balneoclimaterice Borsec, Moneasa, Băile Herculane sau Ocna Mureş, precum pârtii de sanie, acqua parcuri sau recunoaşterea ca staţiune de interes public, dar şi înfiinţarea de centre de informare turistică în comuna Mărişelu din judeţul Cluj. 

De asemenea, în comisii s-a cerut şi alocarea unei sume de milion de lei pentru plata despăgubirilor beneficiarilor de servicii de la Omnia Turism. 

Toate amendamentele au fost respinse, în condiţiile în care o parte din aceste investiţii erau incluse în masterplanul în turism şi unele sunt în curs de finanţare, iar în ceea ce priveşte despăgubirile pentru turiştii Omnia, oficialul MT a precizat că legislaţia privind garantarea pachetelor turistice este în curs de actualizare. 

"În masterplanul de investiţii, reprezentând HG 558/2017, avem 148 de investiţii propuse şi cu posibilitatea de actualizare anual. Într-adevăr avem nevoie de infrastructură în turism şi suntem deschişi ca autorităţile publice locale să vină cu proiecte. Ministerul Turismului nu are fonduri pentru centre de informare, mai ales că cele 109 care sunt şi funcţionează pe teritoriul României au fost finanţate din fonduri europene", a adăugat secretarul de stat. 

Comisiile de specialitate reunite din Parlament au avizat marţi bugetul Ministerului Turismului cu 28 de voturi pentru şi 14 împotrivă. 

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Turismului are prevăzute credite de angajament de 65,409 milioane de lei, din care creditele bugetare reprezintă 63,409 milioane de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 39,8% faţă de anul trecut. 

Cheltuielile curente alocate pentru 2018 sunt estimate la 59,5 milioane de lei, din care credite bugetare sunt de 57,5 milioane de lei, mai mult cu 37,52% în comparaţie cu anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 18,785 milioane lei, în creştere cu 30,69% faţă de alocarea din anul anterior. 

"Avem la cheltuieli de personal 18,875 milioane de lei, în creştere cu 30,69%, reprezentând 25% creşterea salariilor plus cele 17 reprezentanţe externe pe care le vom deschide în cursul anului 2018. Pentru cheltuieli de bunuri şi servicii avem un buget de 9,3 milioane de lei, cheltuieli cu sediul nou şi înfiinţarea de reprezentaţii externe. De asemenea, proiectele cu finanţare externă reprezintă 133.000 de lei şi cele de capital 5,908 milioane de lei", a precizat Tomoiagă. 

Proiectul de buget pentru anul 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. 

"Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizează un comunicat al Executivului. 

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro. 

"Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%", se arată în comunicat. 

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%. 

Luni, 18 decembrie, va începe dezbaterea proiectelor de buget şi al asigurărilor sociale în plenul reunit al Parlamentului, urmând ca votul final să fie în data de 21 decembrie. 

 AGERPRES