Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat agenţiei Mediafax că nu mai sunt şanse pentru aprobarea în Guvern a proiectului de buget pentru 2010 şi transmiterea acestuia la Parlament până la termenul stabilit de lege, 15 octombrie.

„După părerea mea, nu mai sunt şanse să mai trimitem în Parlament proiectul de buget pe anul 2010 până la 15 octombrie”, a spus Gherghina.Potrivit Constituţiei, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Cabinetul al cărui mandat a încetat ca urmare a retragerii de către Parlament a încrederii acordate îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice curente în România.

În acelaşi timp, legea de organizare şi funcţionare a guvernului prevede că, în cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Executivul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Legea bugetului trebuie aprobată până la sfârşitul anului

Gherghina a afirmat că, în cazul unui interimat prelungit, de cel mult 45 de zile, rămâne la aprecierea Guvernului dacă proiectul de buget poate fi aprobat şi transmis în Parlament.Pe de altă parte, secretarul de stat a mai spus că există şi varianta aprobării bugetului de către noul executiv, iar momentul transmiterii proiectului către legislativ va depinde de cât de repede va fi format noul Guvern. Aprobarea legii bugetului pe 2010 până la sfârşitul acestui an este o condiţie asumată de România prin acordul cu FMI.

Buget construit pe 0,5% creştere economică

Bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pe venituri totale de 166 de miliarde lei (31,7% din PIB) şi cheltuieli de 198 miliarde lei (37,6% din PIB), cu un deficit bugetar de 5,9%.
El menţiona că Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor este de 525,1 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 0,5%. Pentru 2010, Finanţele iau în calcul un curs mediu de 4,2 lei/euro şi o inflaţie de 3,7%.

SURSA:Mediafax