Oprea a explicat cu această ocazie că diferenţa dintre bugetul total al anului 2014 şi cel pentru anul viitor este dată de cheltuielile pe care MAI le-a avut de făcut în acest an cu organizarea alegerilor şi cu plata unor restanţe din anii anteriori, pentru drepturile de echipament ale angajaţilor ministerului, iar o altă diferenţă este dată de scăderea CAS cu 5 puncte procentuale în anul 2015, care va aduce o diminuare substanţială a cheltuielilor, în condiţiile numărului mare de angajaţi aflaţi în plată.

"Pentru anul 2015 am îmbunătăţit cadrul legal stabilit de Ordonanţa Guvernului nr. 37/2014 pentru a plăti munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, în sensul că plata nu va mai fi condiţionată de acordarea timpului liber corespunzător. Aşadar, toţi poliţiştii, militarii, dar şi celelalte categorii de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne care vor munci în zilele respective vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază. Tot în anul 2015 vor fi reîntregite anumite drepturi diminuate în anul 2010, cum sunt compensaţia pentru chirie, indemnizaţia de mutare şi de instalare sau compensaţia pentru ajutorul de deces. În cazul acestor drepturi, creşterea va fi de aproximativ 15%", a spus ministrul.

Gabriel Oprea a reamintit că anul acesta a pus în aplicare mai multe decizii prin care munca şi eforturile angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne au fost răsplătite "aşa cum se cuvine".

"Prin mai multe ordine pe care le-am aprobat, am asigurat drepturile legale şi fireşti pentru angajaţii din zona operativă, reparând nedreptăţile în salarizarea agenţilor de poliţie cu studii superioare ori asigurând decontarea cheltuielilor de deplasare la locul de muncă a celor mutaţi sau transferaţi în interes de serviciu. În 2014, am adus la zi toate restanţele privind drepturile de echipament, care, din acest an, se plătesc lunar şi la timp, şi am acordat majorări salariale pentru un număr mai mare de poliţişti prin creşterea marjei procentului de acordare a sporului de 50%. Toate promoţiile anului 2014 – ofiţeri, subofiţeri sau agenţi – au fost încadrate la termen, şi am dispus măsuri ca acest lucru să se realizeze şi în anul 2015. De asemenea, am creat un mecanism de solidaritate cu familiile celor care îşi jertfesc viaţa pentru siguranţa şi securitatea românilor, oferind copiilor acestor eroi şansa să intre în sistem şi să aibă un loc de muncă care să le asigure viitorul", a adăugat Oprea.

Ca o premieră pentru MAI, vicepremierul a subliniat că în 2014 au fost înscrişi în Academia de Poliţie copiii unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne şi tot în acest an au fost angajate primele soţii ale unor poliţişti care şi-au pierdut viaţa în misiune.

"Anul acesta peste 21.000 de ofiţeri, subofiţeri şi agenţi au fost avansaţi înaintea îndeplinirii stagiului minim în gradul militar sau profesional, cei mai mulţi, adică peste 8.200, fiind din cadrul Poliţiei Române, ca o recunoaştere a meritelor lor profesionale. Vreau ca această practică de promovare a celor merituoşi şi de solidaritate cu cei care îşi riscă viaţa în misiuni să devină o tradiţie pentru această instituţie. Pentru ceea ce înseamnă componenta logistică, am demarat cel mai ambiţios plan de reînnoire a parcului auto al ministerului, prin achiziţia de autospeciale pentru munca operativă, în condiţiile în care gradul de înzestrare era la începutul anului 2014 de 44,8%, iar aproape 80% din maşini aveau o vechime de peste 10 ani. De altfel, primele 450 de maşini sunt deja în folosinţa dumneavoastră, iar pentru alte 2.879 procedura de licitaţie a fost încheiată, acestea urmând a fi livrate în loturi, începând de zilele următoare şi până la finalul lunii aprilie 2015", a mai spus Oprea.

Potrivit ministrului de Interne, cele mai multe dintre aceste autospeciale – 2.341 – sunt destinate Poliţiei Române pentru munca operativă, misiunilor de ordine publică şi circulaţie rutieră, iar după finalizarea acestei etape a achiziţiei de autospeciale, gradul de asigurare a parcului auto la nivelul întregului minister poate depăşi pragul de 50%, situaţie nemaiîntâlnită din anii 2006-2007.

De asemenea, pentru bugetul anului 2015 Ministerul Afacerilor Interne este autorizat să achiziţioneze, din venituri proprii, mijloace de mobilitate în sumă de 20 de milioane de euro, procedura de achiziţie urmând a fi declanşată începând cu data de 5 ianuarie.

La videoconferinţă, ministrul le-a cerut prefecţilor şi tuturor celor din conducerea ministerului, şefilor inspectoratelor judeţene, sindicatelor sau organizaţiilor profesionale să acţioneze în continuare "ca o adevărată echipă" şi a urat tuturor "Crăciun Fericit şi un An Nou mai liniştit, cu bucurii şi realizări!".

AGERPRES