Trebuie menționat că bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate iar amendamentele au fost respinse. Printre acestea s-a numărat și amendamentul depus de mai mulți deputați social-democrați care prevedea suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu suma de de 3.955.400 lei pentru 25 de posturi de ministru consilier promovare comercial-economică în cadrul ambasadelor României, în interesul statului.

Mai mulți bani pentru MAE

La ieșirea de la audierile din comisiile de specialitate, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că bugetul alocat ministerului pe care îl conduce este cu 1,07 procente mai mare decât cel de anul trecut.

În acest mod, spune ministrul, se pot atinge obiectivele asumate prin programul de guvernare din acest an.

” Este un buget care ne permite să ne atingem obiectivele pe care le-am fixat în programul de guvernare pentru acest an. Eu sunt mulţumit de acest buget. În cazul în care vor fi necesare cheltuieli suplimentare, sunt convins că vom găsi înţelegere la una dintre rectificările bugetare viitoare, dar, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale, cele care se referă la asigurarea funcţionării Ministerului Afacerilor Externe, atât în centrală, cât şi în misiunile diplomatice şi consulare, în ceea ce priveşte acţiunile diplomatice pentru atingerea obiectivelor de politică externă, în ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii şi chetuielile de personal, ca şi în ceea ce priveşte plata contribuţiilor la organizaţiile internaţionale, aici suntem acoperiţi prin fondurile alocate din acest buget “, a declarat Bogdan Aurescu la finalul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate.

Ministrul a subliniat că anul trecut a fost făcut “un efort destul de consistent” pentru plata contribuţiilor la organizaţiile internaţionale, având în vedere că se adunaseră “aerierate de cel puţin doi ani, neplătite, în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei”.

“Anul trecut am reuşit să le achităm în totalitate, deci suntem la zi cu aceste obligaţii asumate de statul român”, a mai declarat Aurescu.