Salariile bugetarilor nu trebuie să-l depășească pe cel al președintelui României, cere USR

Salariile bugetarilor, peste limitele bunului simț? Aleșii din opoziție critică salariile uriașe ale funcționarilor din sectorul public. În unele cazuri, șefii de regii, autorități și instituții câștigă zeci de mii de euro pe lună.

Un proiect de lege a fost înaintat în Parlament cu scopul de a stabili că niciun salariu în sectorul public nu va depăși remunerația președintelui țării.

Inițiativa legislativă de plafonare a salariilor a fost depusă de către deputații USR. Aceștia au luat această decizie în urma descoperirii unor venituri considerate exorbitante în cazul unor șefi de instituții de stat.

„Era în 2020, da, 36.000 de euro net pe lună, deci mai mult decât președintele, nu doar al României, ci al Americii. Conducea un institut național de cercetare și dezvoltare în silvicultură. Marin Drăcea. Un alt director al unui astfel de institut câțiva ani mai târziu a avut într-o lună mai mult decât toți miniștrii guvernului la un loc”, a precizat Claudiu Năsui, deputat USR.

Există o listă lungă de salarii uriașe în diverse domenii din sectorul public. Parlamentarii din opoziție s-au declarat în favoarea plafonării acestor salarii.

Anul trecut, cel mai mare salariu din țară aparținea guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Conform datelor disponibile pe site-ul BNR, acesta câștiga peste 80.000 de lei lunar.

Un alt salariu considerabil era încasat de președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. El primea peste 60.000 de lei lunar, în ciuda faptului că domeniul pe care îl conducea a fost afectat de falimente importante.

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui / SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Președintele României încasează lunar 23.000 de lei net

În 2024, salariul președintelui Klaus Iohannis a atins suma de 23.000 de lei net.

Președintele Curții Constituționale beneficiază de un salariu considerabil, depășind suma de 30.000 de lei net pe lună.

În schimb, șeful serviciului de pază și protecție, generalul Pahonțu, primește lunar 26.000 de lei, o sumă mai mare decât cea a președintelui pe care îl păzește, acesta câștigând conform declarației de avere de anul trecut aproximativ 15.000 de lei lunar.

Directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură câștigă mai mult decât șeful statului, având un salariu lunar de 26.000 de lei. Cu toate acestea, aceste sume reprezintă doar salariile de bază, deoarece cei în funcții de conducere primesc și sporuri, prime sau indemnizații considerabile.

„Performanța întârzie. N-am văzut pe nimeni să răspundă pentru ce oamenii respectivi sunt atât de bine salarizați.

Cred că aici ar trebui să vedem care sunt criteriile care compun fișa postului acestor președinți și pe urmă să vedem dacă salariile sunt mici sau mari”, a explicat la rândul său, Radu Popa, deputat PSD.

„Dacă o să-mi spună cineva că oamenii buni n-o să se mai ducă acolo pentru că sunt salariile foarte mici, ok, or să fie câțiva care n-or să se mai ducă, dar vă garantez eu că or să rămână destui care or să o facă”, potrivit lui George Butunoiu, specialist în recrutare, citat de Pro TV. 

Până în prezent, propunerea formulată de cei de la USR a fost respinsă de senatori. Totuși, ea va fi supusă dezbaterii și votului în Camera Deputaților, care are rolul de a lua decizia finală în această privință.