Parlamentarii germani au deschis vineri calea pentru ca cea mai puternică economie a Europei să cheltuie anul viitor aproape 500 de miliarde de euro şi să contracteze noi datorii pentru a putea face faţă pandemiei de coronavirus, transmite DPA, conform Agerpres.

Bugetul pe 2021, aprobat vineri de Bundestag cu 361 de voturi pentru faţă de 258 de voturi împotrivă, prevede că anul următor Germania va contracta noi împrumuturi în valoare de 179,8 miliarde de euro. La fel ca şi în 2020, a fost suspendată o prevedere constituţională care limitează capacitatea Guvernului federal de a se împrumuta până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.

„Acest buget arată că ţara noastră este suficient de puternică pentru a depăşi această provocare”, a declarat vineri ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

În contextul celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, Germania a adoptat în luna noiembrie noi restricţii, închizând în special barurile, spaţiile culturale sau de divertisment şi interzicând sejururile turistice în hoteluri. Aceste măsuri au încetinit relansarea economică demarată în timpul verii, ceea ce a impus prelungirea şi majorarea ajutoarelor acordate companiilor şi a afectat finanţele publice. Germania analizează în prezent o posibilă închidere a magazinelor non-alimentare, cel mai târziu după Crăciun, pentru a contracara creşterea cazurilor de infecţie.

Germania „va trebui să lupte mult timp împotriva consecinţelor economice, sociale şi sanitare ale acestei pandemii”, a concluzionat Olaf Scholz.

Noi împrumuturi de 300 de miliarde pentru 2020-2021

La rândul său, ministrul Economiei, Peter Altmaier a evocat o creştere a plafonului ajutoarelor federale pentru companii. „Politica trebuie să acţioneze”, a spus Altmaier.

Conform proiectului de buget pe 2021, subvenţiile pentru companii n 2021 ar urma să se ridice la aproximativ 39,5 miliarde de euro iar un sprijin suplimentar este avut în vedere pentru spitale, aeroporturi şi reţeaua feroviară.

Conform celor mai recente estimări ale Ministerului de Finanţe, în 2020 şi 2021 noile împrumuturi ale Germaniei se vor ridica la un total de 300 de miliarde de euro, în condiţiile în care datoria publică a urcat deja la 70% din PIB, cu aproape zece puncte mai mult decât era înaintea crizei.

Cu toate acestea, finanţele publice ar putea să se îmbunătăţească anul viitor „odată cu relansarea economiei şi ridicare restricţiilor”, graţie vaccinului anti-Covid, a apreciat vineri Banca Centrală a Germaniei într-un raport potrivit căruia anul acesta PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un declin de 5,5%, după ce anterior se previzionase o scădere de 7,2%. Anul viitor creşterea este preconizată la 3%, faţă de un avans de 3,2% estimat anterior.