La un an de la începerea crizei, Warren Buffett este în acest moment cu 3 miliarde de dolari mai bogat.

Anul trecut, mai exact pe 23 septembrie 2008, când lumea încă era sub şocul căderii Lehman Brothers, Buffett a acordat un masiv vot de încredere pentru cei de la Goldman Sachs.

Mai exact, firma miliardarului american, Berkshire Hathaway, a acordat un credit masiv instituţiei financiare americane, exact când se afla în cel mai dificil moment al său. Este vorba de un împrumut de 5 miliarde de dolari. Iar Buffett nu putea acorda un credit unei bănci despre care putea crede că va da faliment ca Lehman.

În comunicatul de persă emis atunci, Buffett spunea despre Goldman că este o „instituţie exccepţională, care a dovedit că are o echipă de conducere foarte bună, cu mult capital intelectual şi financiar, care o va ajuta să treacă peste dificultăţi”.

Însă banii lui Buffett nu erau ieftini. Goldman a fost de acord să plătească dividende anuale către Berkshire în valoare de 10% din împrumut, ceea ce înseamnă 500 de milioane de dolari, indiferent de cum ar fi evoluat valoarea acţiunilor Goldman.

Mai mult, Berkshire Hathaway are dreptul să cumpere acţiuni în valoare de 5 miliarde de dolari, la 115 dolari acţiunea, un drept care poate fi exercitat în orice moment într-un interval de 5 ani.

Deşi la un moment dat acţiunile GS au ajuns la valoarea de 41 de dolari, astăzi o acţiune se tranzacţionează la valoarea de 186 de dolari, ceea ce înseamnă că Buffet ar câştiga în momentul acesta nu mai puţin de 3,1 miliarde de dolari pentru cele 43.478.260 de acţiuni. 

Partea interesantă vine abia acum. Buffett nu şi-a exercitat dreptul de a cumpăra acţiunile, dar o va face în momentul în care preţul acţiunilor va creşte şi mai mult.

SURSA: cnbc