Primăria Capitalei lansează vineri platforma online unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus, a anunţat, joi, primarul general, Gabriela Firea.

Ea a menţionat, într-o postare pe Facebook, că săptămâna viitoare va începe şi celălalt proiect anunţat şi care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru COVID-19 pentru 10.500 de bucureşteni. Acesta va indica „felul în care a circulat virusul în Capitală”.

Teste de tip antigen standard RT-PCR

„Începe marea testare în Capitală! Primăria Capitalei lansează mâine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.

Platforma este parte a proiectului ‘Testăm pentru Bucureşti’ – prima iniţiativă a unei autorităţi locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”, a precizat Gabriela Firea.

Ea a reamintit că un proiect în acest sens a fost adoptat în luna mai de către Consiliul General al Capitalei şi a subliniat că este vorba despre teste de tip antigen standard RT-PCR, „cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea” infecţiei cu SARS-CoV-2.

Primăria Generală decontează banii către laboratoare

Testarea se va realiza în mod gratuit, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat şi private afiliate proiectului.

„Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – aşadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecţii active cu coronavirus.

Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureştenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definiţiile de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat”, a explicat primarul general.

Va exista un call-center dedicat

Bucureştenii vor completa o declaraţie ce cuprinde criterii de eligibilitate şi date personale (nume, prenume, CNP, serie şi număr CI, vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naştere). După finalizarea acestei prime etape şi acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere şi consimţământul pentru participare.

Fiecare participant înscris va primi un număr de înregistrare şi un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare şi testarea propriu-zisă. Un call-center dedicat va ţine legătura cu bucureştenii înscrişi în program şi le va comunica data şi ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

Firea a menţionat că Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat şi clinici private care au dorit să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate de Direcţia pentru Sănătate Publică.