Consiliul European a comunicat că Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte un termen de cel mult doi ani pentru ajungerea la un acord privind condiţiile ieşirii din UE. Londra este îndemnată să emită o notificare oficială privind intenţia de a părăsi UE.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a anunţat vineri demisia după înfrângerea în referendum, explicând că succesorul său va avea sarcina de a negocia ieşirea din UE. Cameron a sugerat că va rămâne în funcţie până în octombrie, astfel că negocierile vor începe atunci. Succesorul lui David Cameron ar putea fi rivalul său din partidul conservator Boris Johnson, un politician populist eurosceptic care a fost primar al Londrei.

Însă Marea Britanie este supusă presiunilor liderilor europeni pentru stabilirea unui calendar rapid în sensul ieşirii din Uniunea Europeană.

"Invocarea Articolului 50 este un act formal care trebuie făcut de Guvernul britanic prin înştiinţarea Consiliului European. Londra trebuie să transmită acest mesaj în mod clar, cu intenţia explicită de a declanşa Articolul 50. Se poate face printr-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European sau printr-un comunicat oficial în cadrul unei reuniuni a Consiliului European", a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei comunitare, citat de BBC News online.

SURSA: Mediafax