Compania britanică a investit în îmbunătățirea minei Mănăila din județul Suceava, în mentenanța minei de la Băița-Plai, din județul Bihor, în demararea procesului de ecologizare a iazurilor de decantare ale acesteia, dar și în continuarea activităților de specializare a personalului.

„Am reușit la finalul anului trecut să avem o cifră de afaceri de 3,3 milioane de dolari. Pentru un prim an de producție, considerăm că reprezintă un succes”, a declarat Andrew Prelea, președinte și director executiv al Vast Resources România.

Andrew Prelea este fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucureşti, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari (circa 420 de locuinţe), lângă Bucureşti, şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării.

Anul 2016 a fost primul an complet de producție pentru mina din Mănăila, de când se află sub managementul acestei companii.

În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila, care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.

Britanicii au mai cumpărat în primăvara lui 2015 şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Cariera conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).

Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.

Producătorul mai deţine o singură mină în afara României, în Zimbabwe.