Începe plata despagubirilor

Foştii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist care au optat pentru numerar în locul acţiunilor la Fondul Proprietatea îşi vor primi desbăgubirile începând de săptămâna aceasta. Fondul a plătit dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat, în valoare de 28.797.328 lei, bani care vor fi folosiţi pentru despăgubirea foştilor proprietari. Fondurile vor fi suplimentate cu 33 milioane lei, potrivit unei decizii adoptate de Guvern, la finele lunii octombrie, având în vedere cuantumul sumelor care trebuie acordate în numerar. Numărul acţionarilor persoane private a ajuns, la începutul lunii noiembrie, la 3.006, cu o participaţie de 11,26% din capital. Sumele pe care statul le poate folosi pentru dividende totalizează 58,79 milioane de lei.

ULTIMATUM: Ameninţarea clauzei

Comisia Europeană (CE) va decide, pe 20 decembrie, dacă activează clauza de salvgardare în cazul sectorului agricol român, după ce a prelungit, cu o lună, termenul acordat României pentru corectarea problemelor sistemului de plăţi din agricultură. CE a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să aducă îmbunătăţiri suplimentare sistemului informatic, pentru a evita reducerea cu 25% a subvenţiilor europene.

UTILITĂŢI: Gaze mai scumpe

Preţul energiei electrice va fi menţinut la 1 ianuarie 2008, ca urmare a punerii în funcţiune a Reactorului 2 de la Cernavodă, dar la gazele furnizate populaţiei vom avea o scumpire, a anunţat, săptămâna trecută, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. El a spus că anul viitor creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale nu vor fi mai mari decât rata inflaţiei, stabilită de Guvern şi BNR la 3,8% plus/minus un punct procentual. Până la 15 decembrie, ANRE va anunţa noile tarife.

PRIVATIZARE: Licitaţie cu strigare pentru Antibiotice

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va vinde pachetul majoritar de acţiuni deţinut la Antibiotice Iaşi prin licitaţie cu strigare, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, lansat în dezbatere publică de AVAS. Sindicatul din societate a anunţat că nu agreează această metodă. Prin promovarea proiectului de act normativ se va abroga HG nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a companiei prin metoda de negociere cu investitor strategic pe bază de oferte.

LISTARE: Transgaz, pa bursă din 26 noiembrie

Transgaz Mediaş se va lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) printr-o ofertă publică stabilită pentru perioada 26 noiembrie – 7 decembrie. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat săptămâna trecută prospectul final de emisiune. Oferta va fi pentru 1.177.384 de acţiuni, la preţul de 57 de euro. Preţul de 191,92 lei/acţiune este de aproape zece ori mai mare decât valoarea nominală, de zece lei. Transgaz va derula oferta publică iniţială pentru listarea la BVB a 10% din capital, operaţiune estimată pentru primul trimestru al anului viitor. Jucătorii de pe bursă se aşteaptă ca oferta să fie puternic supra-subscrisă.

CENTRALIZARE: Supra-organism de reglementare europeană

Comisia Europeană a aprobat, săptămâna trecută proiectul de reformă în domeniul telecomunicaţiilor la nivel european, care prevede, între altele, înfiinţarea unei autorităţi de reglementare unice la nivelul UE. Potrivit proiectului iniţiat de Comisarul pentru Comunicaţii, Societate Informaţională şi Media, Vivianne Reding, autorităţile naţionale de reglementare pot inclusiv să impună companiilor considerate a avea o poziţie dominantă pe piaţă separarea activităţilor de retail de operarea reţelelor. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European, însă a atras opoziţia marilor companii de telecom, dar şi a unor state, precum Germania şi Spania.

SCHIMBARE: Septimiu Stoica pleacă de la BVB

78-8418-02_septimiustoica_c.jpgSeptimiu Stoica, preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat luni că se va retrage din funcţie. Stoica a lăsat să se înţeleagă că decizia este un exemplu pe care vrea să-l dea pentru a sprijini „reformarea“ bursei, în sensul fuzionării atribuţiilor preşedintelui consiliului de administraţie cu cele ale directorului general. Stoica l-a propus pe Stere Farmache, actualul director general, pentru noua funcţie de preşedinte director general. Pentru ca schimbarea să fie aprobată, este nevoie ca Adunărea generală a acţionarilor, programată pentru 18-19 decembrie, să aprobe modificarea actului constitutiv. Septimiu Stoica a fost ales preşedinte în februarie 2006. În consiliul de administraţie au existat tensiuni, doi membri dându-şi demisia: Cristian Sima, de la WBS Holding, şi Răzvan Paşol, de la Intercapital.

Precizare

În articolul „Paza şi protecţia, o afacere de 370 de milioane de euro“, apărut în numărul din 8 noiembrie al revistei Capital, domnul Dan Alistar a fost citat în mod eronat ca fiind acţionar al companiei Dragon Star. În realitate, Dan Alistar a vândut întregul pachet de acţiuni firmei spaniole Romanian Holding Corporation SL, iar din data de 2 noiembrie 2006, a fost revocat din funcţia de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii, redenumită între timp Rosegur SA.