Cea de-a patra rundă de negocieri asupra acordului comercial legat de Brexit s-a încheiat astăzi fără progrese notabile. Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a deplâns lipsa de substanță a discuțiilor, dar oficialii britanici spun că tonul convorbirilor rămâne pozitiv și sunt discutate toate subiectele, inclusiv cele mai dificile.

„Aşa nu se mai poate continua”, a spus negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier. El acuză Marea Britanie că nu-și respectă obligațiile asumate la sfârșitul anului trecut în Declarația politică, document anexă a acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cele două părți negociază pe patru capitole mari: pescuit, fairplay în comerț, guvernanță și cooperare judiciară.

„Ca negociator din partea Uniunii, responsabilitatea mea este să spun adevărul și adevărul este că în această săptămână nu s-a înregistrat niciun progres notabil”, a spus Barnier.

Michel Barnier a vorbit și despre drepturile cetățenilor Uniunii Europene în Regatul Unit. Aici trăiesc aproape patru milioane de cetățeni ai Uniunii, dintre care și peste o jumătate de milion de români. Peste trei milioane dintre ei au aplicat și obținut statutul de rezident – a anunțat Michel Barnier. Același tratament va fi aplicat și cetățenilor britanici care trăiesc în Uniunea Europeană. Ca răspuns, guvernul britanic a emis un comunicat de presă în care acuză Uniunea Europeană că are cereri exagerate, prin care ar încerca să țină Marea Britanie legate de legislația europeană ca și condiție pentru un acord comercial. Negociatorul-şef David Frost a adăugat că progresul este limitat, dar tonul discuțiilor este pozitiv, anunță Radio România Actualități.