România poate fi zguduită din temeli dacă Marea Britanie va ieși din UE fără acord. Acest lucru este posibil din cauză că aproape 12% din exporturile de servicii IT&C din România se îndreaptă către Marea Britanie, asfel că un Brexit fără acord ar putea reduce semnificativ produsul intern brut al României.

Marea Britanie este a patra cea mai mare destinaţie de export de servicii a României, după Germania, Italia şi Franţa, cu aproximativ 8% din total, deşi generează aproape 12% din exporturile de servicii IT.

Din păcate, în cazul unui Brexit dur, doar o scădere modestă de 10% a fluxurilor comerciale cu Marea Britanie ar reduce cu aproximativ 0,1% PIB-ul României, potrivit estimărilor firmei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania, ceea ce ar putea duce la potenţiale presiuni asupra clădirilor bune de birouri, întrucât printre companiile legate de economia Regatului Unit sunt chiriaşi de top.

„O simplă estimare sugerează că doar o scădere cu 10% a fluxurilor comerciale România-Marea Britanie ar reduce PIB-ul cu aproximativ 0,1% pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pot fi mai puternice decât atât, deoarece ţara este cea mai mare sursă de surplus extern prin canalul comercial (deci un impact negativ pentru leu); pentru imobiliare, companiile legate de economia Marii Britanii se numără printre chiriaşii de top din clădirile de birouri din România, ceea ce înseamnă potenţiale presiuni asupra clădirilor bune”, a încheiat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International.