Premierul britanic i-a cerut vineri Uniunii Europene să prezinte o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a dat asigurări că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, capitol care împreună cu cel al viitoarelor relaţii comerciale cu blocul comunitar împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul. 

La summitul european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în ‘Planul de la Chequers’ şi i-au cerut premierului britanic să înainteze noi propuneri privind acele două capitole. 
Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. 

În urmă cu două săptămâni, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, afirma că un acord privind Brexit-ul este posibil ‘în decurs de şase sau opt săptămâni’, dacă negociatorii sunt realişti în cererile lor. AGERPRES

 


Te-ar putea interesa și: