'Brexitul marchează un nou capitol în istoria Uniunii. Dar suntem pregătiţi. Vom merge mai departe şi avem încredere că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat', a mai menţionat în postarea pe reţeaua de socializare noul preşedinte al PE, potrivit Agerpres

O reacţie mai orientată către conţinutul negocierilor care vor urma a avut-o liderul grupului socialist din PE, Gianni Pittella, care a spus că 'atunci când cineva îşi părăseşte casa trebuie să plătească factura', referire la sumele pe care UE le va solicita guvernului de la Londra pentru angajamentele deja asumate în cadrul bugetului comunitar. 

La rândul său, liderul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (al treilea grup politic ca mărime din PE), Syed Kamall, a apreciat că 'acum trebuie asigurat atât viitorul UE cât şi al Marii Britanii'. 'Sper că toate părţile implicate se vor angaja cu calm în negocieri, în mod constructiv şi cu spirit de cooperare (…) Nu trebuie să vorbim de câştigători şi perdanţi', a subliniat el într-un comunicat. 

Cât despre eurodeputaţii UKIP, partidul britanic care a susţinut ieşirea din UE la referendumul din 23 iunie 2016, aceştia au sărbătorit momentul şi au adus un tort cu lumânări aranjate în aşa fel încât să formeze cifra '50' , numărul articolului din tratat ce a fost activat miercuri.

Brexitul a fost declanșat

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Scrisoarea a fost înmânată la sediul Consiliului European din Bruxelles, la ora locală 13:30 (11:30 GMT). Conţinutul scrisorii va fi prezentat de Donald Tusk într-o conferinţă de presă prevăzută pentru ora locală 13:45 (11:45 GMT), potrivit informaţiilor postate pe site-ul Consiliului.